Har du slet ikke fået nok ud af din efterårsferie, eller vil du have mest muligt ud af den halve uge, der er tilbage? Vi har lavet 11 forslag til ting, du kan lave i Danmark, som ikke koster dig en krone!

Giphy.com

01. My Precious på Nationalmuseet

Hvis du er ægte Tolkien-fan, bør du befinde dig på Tøjhusmuseet i København i resten af efterårsferien, hvor en kæmpe udstilling om Ringenes Herre og Hobitten er at finde. Lige nu fremviser museet figurer og genstande fra Peter Jacksons filmatisering af Tolkiens univers.
Læs mere om Tolkien-udstillingen og andre aktuelle udstillinger på Nationalmuseets hjemmeside. Alle Nationalmuseets udstillinger, på nær enkelte særudstillinger, er gratis!

Det er ikke for tidligt at begynde at planlægge vinterferien – vi har lavet en guide til vinterferien i Danmark 2016.

02. Spiselige festivaler

Oktober er i sandhed æblets måned, for i efterårsferien afholder æblebyerne Ebeltoft og Gråsten hver deres æblefestival, hvor du blandt andet kan komme til at plante æbletræer og spise rigtig meget kage. Se mere på www.graastenforum.dk og www.ebelfestival.dk.

Vær med til at fejre de dejlige, danske æbler på æblefestivallerne i landet i efterårsferien. her kan du både smage de bedste æbletærter i landet eller købe æbler med hjem til at bage din egen. Foto: AOP

Ét er sikkert – på begge æblefestivaller kan du smage en fantastisk æbletærte. Du kan også købe dejlige, danske æbler med hjem og bage din egen… Lækkert! Foto: AOP

03. Mød en arkæolog

De graver og graver inde på Nytorv i København, men hvad graver de efter? Nu kan du møde en af arkæologerne fra Københavns Museum, som vil fortælle dig om udgravningerne i indre by og mere specifikt den, som netop nu er i gang på Nytorv. Gennem hele oktober, fra mandag til torsdag, kan interesserede høre om udgravningen og det, der er blevet fundet, fortalt af arkæologerne selv. Det eneste, du skal gøre, er at møde op ved udgravningen på Nytorv foran Københavns Byret på slaget 13.00. Læs mere om arkæolog-møderne på Københavns Museums hjemmeside.

04. Kreer stor kunst med små blade

Det er fristende at samle en buket, når man ser en stak efterårsblade i smukke nuancer, og hvorfor ikke? Med lidt kreativitet kan du forvandle bladene til smukke borddekorationer og pynt til væggene.

Giphy.com

Bladtryk

Lav et bladtryk ved at komme lidt maling på bladets ene side og trykke det fladt ned mod et stykke papir eller karton, og vupti – så har du et permanent aftryk af efteråret, som er lige til at ramme ind.

Tørrede blade

Du kan også lægge efterårsferiens flotteste fundne blad til tørring mellem to aviser, og lægge nogle tunge bøger ovenpå. Efter nogle dage har aviserne suget fugten fra bladene, som nu kan bruges som den fineste pynt til en sæsonpræget borddekorationen.

Pres blade i efterårsferien.

Du kan også presse dine blade i siderne mellem en gammel bog. Men metoden er klart mest effektiv, hvis bladene holdes inden i bogen. Foto: AOP

05. Tjek programmet for efterårsferien i dit lokale storcenter

Tager du i storcentret efter andet end shopping? Flere af landet største shoppingcentre gør noget ud af underholdningen f

or især de mindste igennem efterårsferien – hvad foregår der i dit? Du kan for eksempel komme gratis i Cirkus Arena, som har forestillinger i Kolding Storcenter hver dag i hele efterårsferien. Læs mere på www.koldingstorcenter.dk.

Også varehuset Magasin, som findes i 6 danske byer, har masser af konkurrencer og events gennem hele efterårsferien og efteråret med. Tjek kalenderen for din nærmeste Magasin på Magasin.dk.

06. Ud på to hjul

Der er intet så skønt som en cykeltur i en smuk, dansk efterårsskov, når solen forvandler det rustne løv til det pureste guld. Lav en termokande med te eller varm chokolade og kom den i cykelkurven. Hvis du har børn, kan det være, at de skal bestemme, hvor turen skal gå hen?

07. Gynge, rutsje og klatre

For voksne med børn er et af de måske mest oversete, gratis underholdningstilbud de mange offentlige legepladser af enormt høj kvalitet, som findes i hele landet. Efterårsferien kan bruges på at udforske de tilbud, der er i din kommune. Kig p din kommunes hjemmeside – de fleste har en liste over legepladser, som er til fri afbenyttelse, og flere har pædagoger tilknyttet.

For eksempel kan børnene lære at færdes sikkert i trafikken på trafiklegepladsen i Fælledparken i København. På legepladsen, som er bemandet, kan du tage din cykel med eller gå rundt på de små veje i mini-trafikbyen.

Har du nogensinde siddet på Marmorkirkens kuppel eller svunget dig fra spiret på Vor frelsers kirke? I Fælledparken kan du også lege på den interaktive legeplads, tårnlegepladsen. Her kan du lære mere om bygningerne under Københavns spir og tårne, imens du klatrer rundt på dem. Læs mere om Københavns legepladser på Børnibyen.dk.

Også Aarhus har spændende og moderne legepladser for offentligheden. På legepladsen Børnenes Jord kan børnene være med til at tage sig af kaniner, geder og høns, og i åbningstiden er der pædagoger til stede. Se flere legepladser i Aarhus og se åbningstider på Visit Aarhus.

08. Festival for børn i Hasle

På Bornholm kan børnene deltage gratis projekt, som omdanner skrald til kunst. det foregår på Bornholms Center for Kunsthåndværk ved Grønbechs Gård hele ugen. Både børn og voksne kan få en gratis tur i hestevogn hver dag mellem kl. 13.00 og 15.00 fra Hasle Røgeri. Se hele programmet på www.hasle.dk.

09. Shop lækkert genbrugsguld

Kan du gøre det ligeså godt som dem, der er med i antikduellen? Brug den sidste flig af efterårsferie på at prøve kræfter med lopperne – der er flere steder loppemarkeder i Aarhus og København.

Den 17. oktober vender Bagagerumsmarkedet tilbage til Aarhus, og her er det helt private folk, som sælger ud af ting, fra deres private gemmer. Læs mere om Bagagerumsmarkedet, og hvor du finder det, her.

Men nu er efterårsvejret jo en lumsk drillepind, og så er det godt, at der findes Den Blå Hal i København. Her finder du over 2000 kvadratmeter med genbrugssager, brugte møbler og antikviteter. Obs: Det koster 10 kr. at komme ind på. Læs mere og find vej på www.denblaahal.dk

Måske afholdes der et loppemarked endnu tættere på, hvor du bor? På www.markedskalenderen.dk kan du se hvilke loppemarkeder, der afholdes hvor og hvornår.

10. Sød (og gratis) musik i Aarhus

Det er ingen hemmelighed, at koncertbilletter kan være pebrede, men i efterårsferien kan du få store musikoplevelser – helt uden at skulle have pungen op af lommen. Musikhuset i Aarhus har flere gratis koncerter i resten af efterårsferien og gennem hele efteråret. Var det noget med en fløjtekoncert eller en aften, der kun handler om jazz? Se programmet for gratis koncerter på Musikhuset her.

11. Underjordisk vikingeby i Aarhus

Man opdager den ikke, hvis man ikke ved, at den er der. Under Nordeas filial på Skt. Clemens Torv i Aarhus har Moesgaard Museum indrettet en fascinerende udstilling om vikingerne, som engang beboede det gamle Aarhus.

Udstillingen er gratis for voksne, og det er værd at huske på, at alle børn op til 17 år har gratis adgang til ethvert museum i Aarhus.

Moesgaard Museums hjemmeside kan du læse mere om vikingemuseet og dets åbningstider.

Der er mange flere gratis oplevelser at komme efter i Aarhus, og Visit Aarhus har sågar udfærdiget en oversigt til dig, der holder af gratis fornøjelser.

Vil du have flere bud på, hvad du skal stille op med din sidste rest af efterårsferie? Find hele 37 forslag til, hvordan du får mest muligt ud af din efterårsferie her.

About The Author

Karna Bunk

Related Posts