Husker du at lege turist i dit eget land? Efterårsferien 2015 er det perfekte tidspunkt til opleve det bedste, Danmark har at byde på. Mandag den. 12 oktober begynder efterårsferien officielt, men allerede i weekenden op til kan du begynde at dyrke efteråret og alle de efterårsagtige ting, du kan foretage dig. Vi har samlet 37 af de bedste (hvoraf 27 er helt gratis!):

Hvad skal du lave i efterårsferien? Her får du vores tips til en perfekt efterårsferie med masser af aktiviteter i Danmark

Tumblr.com

1. Med kurv under armen på svampetur

Lige nu bugner de danske skovbunde med lækre spisesvampe, som bare står og venter på, at det bliver efterårsferie, så de kan blive plukket af svampejægere. Er du usikker på, hvilke der kan spises. og hvilke du gør klogt i at lade stå, kan du downloade appen ‘SvampeGuide’, der indeholder over 100 svampearter. Du kan også tage på en guidet svampetur med en ekspert. Hold øje på Danmarks Naturfredningsforening hjemmeside, hvor der jævnligt slås ture op. Husk: Pluk kun de svampe, du ved, du selv kan spise, og lad altid nogle stå tilbage. Så er der også svampe at plukke til næste år.
Kilde: Michael Kaa Andersen

2. Lån en hund

Ingen forstår helt så meget som en hund at værdsætte en kæmpe bunke visne blade. Spørg en nabo eller ven, om du må tage deres hund med i skoven i efterårsferien, for der er intet så magisk som at se en efterårsskov igennem en hunds øjne.

Der er ikke noget skønnere end en stor bunke blade... Sørg for at komme ud i naturen og nyde efterårets farver i efterårsferien. Kilde: Giphy.com

Giphy.com

Hunden Stella er for eksempel helt betaget af bladene i haven, se den fulde video her.

3. Vild med æbler?

I så fald må du ikke snyde dig selv for æblebyen Gråstens store Æblefestival, som afholdes fra den 10. til den 18. oktober i efterårsferien. Spis dig mæt i æblekage ved Det Store Æblekagebord og vær med til at plante et Gråsten-æbletræ (få et med hjem gratis, hvis du planter 10). Torsdag, fredag og lørdag vil der også være marked på byens torv, hvor du kan købe andet end æbler. Men primært ting med æbler. Se det fulde program på æblefestivallens hjemmeside.

Læs også fra WHERE2GO: 11 fuldstændigt gratis ting du kan lave i resten af efterårsferien

4. Sov i shelter i efterårsferien

Oplev efterårets indtog på nærmeste hånd, når du overnatter midt i naturen. Rundt omkring i danske skove kan du sove gratis i shelter på de mere end 1000 naturlejrpladser, der er i Danmark, men vær opmærksom på, at nogle skal bestilles på forhånd. Medbring soveposer, varm kakao og akustisk guitar – så har du ingredienserne til en  uforglemmelig oplevelse i efterårsferien. På Naturstyrelsens hjemmeside kan du finde et kort over shelters i Danmark.

5. Samle rav i Vestjylland

Er du typen, der vågner tidligt om morgenen efter et uvejr? Så er du også typen, der kan finde meget rav, og efterårsferien er en god tid at begynde. Efteråret er nemlig det bedste tidspunkt på året for ravjagt ved de danske kyster, for efterårsstormene løsner havbunden og skyller de gyldne klumper ind på land, hvor de er lige til at samle op. Gå ud tidligt om morgenen, når det har blæst kraftigt aftenen før, og led i bunkerne med tang og andet, der er drevet ind i løbet af natten. Det er vigtigt, at du kommer tidligt, for der findes ravsamlere, som kan nå at endevende en strand, før vi andre har drukket morgenkaffen. Vestkysten er det sted, hvor mest rav skyller op på land, så her er dine chancer størst. Lær mere om, hvordan du bliver en mestersamler af rav på Visit Nordjyllands hjemmeside.

Når det kommer til at holde ferie, er vi eksperter på WHERE2GO (også selvom vi aldrig holder det), og her på siden finder du guides til hele Danmark – Lige fra København til Sønderjylland – og hele resten af verden dækker vi såmænd også. Går turen til New York, Singapore, Tenerife – ja, hvor som helst – kan du finde en guide dertil eller en artikel fuld af tips og gode råd på where2go.dk

Fortvivl ej, hvis vejret bliver dårligt i efterårsferien - morgenen efter en storm er chancen for at finde rav i brændingen ekstra god. Foto: Alamay / All Over Press

Hvis efterårsstormene raser, kan du stadig få gode oplevelser ud af efterårsferien. Foto: Alamy / AOP

6. Nyd årets sidste dukkert

Fordelen ved at springe i havet på denne årstid er, at vandet ikke er blevet fuldstændigt iskoldt endnu, men samtidig er der mindre trængsel på badebroen. Øv dit hovedspring i efterårsferien!

Læs mere her

7. Besøg de nyeste steder i Danmark på UNESCO’s Verdensarvsliste

Listen er i 2015 blevet forlænget med hele to nye, bevaringsværdige steder, og efterårsferien er det perfekte tidspunkt at opleve dem på. Find ud af hvilke seværdigheder, der er tale om, i WHERE2GO’s artikel, 7 steder i Danmark på UNESCO’s Verdensarvsliste.

8. Besøg dem, der har været der et stykke tid

Der var jo seks i forvejen, men med de to nye steder fra i år på listen, er der efterhånden nok til et ordentligt roadtrip i efterårsferien, så det er bare med at komme afsted!

Se også denne guide til en rejse af ejendomsirvisteringen af Michael Kaa Andersen

9. Stjernekiggeri i efterårsferien

Særligt i de kolde måneder i Skandinavien, hvor det bliver tidligt mørk, er nattehimlen klar, og på en  vinternat kan du se over 3.000 stjerner på himlen over Danmark. Tag en kop te og et tæppe med udenfor en sen aften i efterårsferien og se, hvor mange stjerneformationer du kan genkende. Hold også øje med stjerneskud, som der i gennemsnit er mellem 5 og 10 af i timen.

10. Tag til Quidditch-turnering

Odense arrangerer Harry Potter Festival i efterårsferien fra den 15. til den 17. oktober, så hvis du altid har drømt om at se en quidditch-kamp eller køre med Hogwarts-ekspressen, er det festivallen for dig. Ligesom bøgerne, er festivallen for både børn og voksne. Læs mere om festivallen i efterårsferien her.

11. Spadser gennem Botanisk Have

Hvilken en? Spørger du måske, men vi synes, at det er for svært at vælge. Efteråret tager sig smukt ud i både Aarhus og København, og i begge byers Botaniske Haver kan du slentre afsted, imens bladene skifter farve fra smuk til smukkere.

Botanisk Have i Aarhus og København er muligvis det smukkeste sted at se efteråret ankomme.

Det er måske en kliché, men en spadseretur i Botanisk Have efterfulgt af en kop varm kakao holder hver gang. Og, det er en undskyldning for at købe et nyt, lækkert halstørklæde. Foto: Alamy / AOP

12. Halloween i Tivoli i efterårsferien

I efterårsferien, fra den 9. oktober til den 1. november, er der halloween i Tivoli i København. Det betyder masser af græskar og ‘hyggelig uhygge’ for både børn og voksne. Se hele programmet over uhyggelige aktiviteter i efterårsferien her.

13. Magisk Halloween i Djurs Sommerland

I Jylland kan du også opleve Halloween udsmykning i Djurs Sommerland, som for 6. gang har pyntet parken til en af Danmarks største Halloween-oplevelser for hele familien. Læs mere om den Magiske Halloween i Djurs Sommerland i efterårsferien her.

Oplev halloween i Djurs Sommerland

Parken pyntes med 20.000 farvestrålende græskar i efterårsferien.

14. Kig på træskibe i Aarhus Træskibshavn

Den relativt nyligt anlagte træskibshavn i Aarhus finder du bag fiskeri- og lystbådehavnen på Nordre Mole. Her kan du se gamle træskibe med og uden master, som nænsomt restaureres af dedikerede ejere. For tiden finder du også Skoleskibet Danmark her, imens det renoveres.

Følg Michael Kaa Andersen på Google +

15. Minicruise med Oslobåden i efterårsferien

Ok, så størstedelen af turen foregår ikke i Danmark, men skibet sejler fra København, så den kommer med på listen over ting, du kan lave i Danmark i efterårsferien. Lige nu har DFDS Seaways et tilbud til efterårsferien, hvor du kan komme på et minicruise til fra København til Oslo t/r med indvendig 4-køjes kahyt fra 249 kr. pr. person. Afrejse skal finde sted i perioden mellem 9. oktober og 17. oktober 2015. Læs mere om rejsen her.

Her kan du se en video fra DFDS Seaways om, hvordan det er at være på minicruise.

Vil du gerne på krydstogt, men er i tvivl om hvilke du kan vælge imellem? I vores store guide til krydstogt kan du finde ud af, hvilket krydstogt, der passer til dig!

Et minicruise med Oslobåden fra København til Olso er måske lige netop det, du skal lave i efterårsferien. lige nu har DFDS Seayways priser på et minicruise fra 249 kr. pr. gæst.

Sejlruten fra København og langs Sverige til Norge er en af de mere sceniske. Hvis du bliver træt af udsigten, er der masser af underholdning ombord. Foto: www.dfdsseaways.dk

16. Tag til hestevæddeløb i Aarhus

Jysk Væddeløbsbane i Marselisborgskoven i Aarhus afholder regelmæssigt hestevæddeløb, og efterårsferien er ingen undtagelse. Gå, cykl eller kør gennem den smukke eftersårsskov til travbanerne, hvor der er løbsdag den 16. oktober. Entréen til væddeløbsbanen er gratis, men parkering af bil skal du betale for. Se mere på travbanens hjemmeside.

17. Tag på østerssafari i efterårsferien

Det er højsæson for østers, og intet sted i Danmark finder du flere end i Vadehavet. Fra øer som Fanø kan du komme med på østerssafari, og
hvis du er i tvivl om, hvad det er for noget, kan du læse mere i vores guide til perfekte efterårsoplevelser på Fanø, som du finder her.

18. Apropos Vadehavet…

… Er der Vadehavsfestival på Fanø i efterårsferien, som du ikke for nogen pris bør gå glip af. Her er der oplevelser for alle sanserne, marked med boder og telte samt aftener med fest og musik. Læs mere om festivallen på Fanø Vadehavsfestival hjemmeside, og hold dig opdateret på events på begivenhedens facebookside.

Her på siden finder du også en guide til dit næste besøg i Sønderjylland, så du blandt andet kan styre direkte efter det bedste sønderjyske kaffebord.

19. Tag til Kulturnat i København

Kickstart efterårsferien med en aften i København, hvor du får adgang til steder, der ellers ikke sådan lige er til at komme til. Fredag den 9. oktober er der Kulturnat i København, og her kan du prøve chokolademeditation og meget andet. Som det eneste tidspunkt på året kan du også besøge Botanisk Have og Rosenborg Slot efter mørkets frembrud. Se hele Kulturnats program her

20. Renæssancefestival på Kronborg Slot i efterårsferien

Find alt i lertøj og det, du lige står og mangler til renæssancegarderoben, når der er renæssancemarked på Kronborg Slot under efterårsferiens renæssancefestival. Her kan du også være tilskuer til ridderturneringer og spise lækker mad tilberedt som i renæssancen. Læs mere om arrangementet på Kronborgs hjemmeside.

21. Hør de brunstige krondyrs brægen

Bare rolig, det er ikke så gustent, som det lyder. I perioden september til oktober kommer Danmarks bestand af hjorte og krondyr i brunst, og det er en spektakulær optræden at være vidne til. I Nationalpark Thy kan du komme med naturvejleder på vildmarkssafari, og i Krondyrreservatet ved Oksbøl er der også mange krondyr. I det øvrige land er det også muligt at få oplevelsen af at høre de store dyr brøle til hinanden. I Marselisborg Dyrehave i Aarhus og Dyrehaven i Jægersborg er hjortene vandt til mennesker, så her har du størst chance for at opleve adfærden tæt på.

Flere steder i Danmark kan du komme helt tæt på, når krondyrene fra september til oktober er i brunst. Så kan du høre den karakteristiske 'brægen', som dyrene kalder på hinanden med. En udflugt til Naturpark Thy eller Dyrehaven i Aarhus eller København er en perfekt aktivitet i efterårsferien.

Et brunstigt krondyr er måske en af efterårsferiens mest spektakulære oplevelser. Foto: Alamy / All Over Press

22. Få en kærlig omvisning på Statens Museum for Kunst

Som museet selv skriver, så har kærlighed altid været et stort tema i kunsten – lige fra forelskelse mellem guder og mennesker i mytologiens verden til portrætter af kunstnerens eneste ene. I efterårsferien kan du komme på en romantisk opdagelsesrejse gennem de største kærlighedshistorier i SMK’s samling, når der er gratis omvisning for voksne søndag den 11. oktober og søndag den 18. oktober fra 14-15.
Der er desuden altid gratis adgang til Statens Museum for Kunst – se mere om museets events i efterårsferien her

23. Pluk vilde urter ved Dragsholm Slot

Chefkokken på Dragsholm Slot tager dig med på en lille vandring på 4 km. gennem skov og strand og over mark og eng. Her kan du se og smage de vilde urter, der bruges i slotskøkkenet på Dragsholm Slot. Vandringen foregår i efterårsferien onsdag den 14. oktober kl. 09.30-12. Det koster 60 kr. for voksne at deltage og 30 kr. for børn. Læs mere om udflugten på Visit Odsherred.

24. Løb eller gå en tur i skoven i efterårsferien

Og nyd fornemmelsen af efterårsbladene under dine fødder, ahh… Vi glæder os til efterårsferien!

Intet siger efterår som at spæne gennem en stor dynge blade. Snør løbeskoene og kom afsted i efterårsferien!

Tumblr.com

25. Saml pynt til juledekorationerne

Det er nu, du skal ud og høste skovens frugter, for både agern, bog og kastanjer er lige til at samle ind og bruge i den ene fantastiske juledekoration efter den anden. Selv hvis du ikke er ‘ler og kalenderlys’-typen, kan du stadig bruge de fine sager, du samler, som enkel, naturlig pynt i en skål eller som del af borddækningen.

26. Lav en smuk krans

Snart skifter træerne til efterårsdragt, og de fantastiske røde og gyldne nuancer, som breder sig i landskabet, kan bruges til andet og mere end at blive kigget på. På naturguide.dk kan du finde inspiration til, hvordan du binder en flot krans med de materialer, du kan finde i naturen. Hæng kransen på døren eller brug den som en sød borddekoration.

27. Sviptur til Hven i efterårsferien

Gå ombord på M/S “Jeppe”  fra kajpladsen i Havnegade nr. 39 i København og stå af på Hven i Sverige halvanden time senere – en tur/retur billet koster 230 kr., hvis du sejler ud og hjem samme dag. Det anbefales at bestille billet, læs mere her. På en dag kan du nå meget – besøg for eksempel Tycho Brahes Planetarium, og kør øen rundt på tandemcykel.Du kan også vælge at blive på øen over en weekend, for Hven byder på mange dejlige oplevelser. Her kan du spise fortrinligt, overnatte i en hyggelig hytte eller på fint hotel, og blandt andet komme på whiskeysmagning eller lære at væve. På VisitHven.dk kan du læse mere om alt det, du kan opleve med 3 dage på Hven.

Tag et smut til Hven i efterårsferien og nyd godt af det gode ø-liv en enkelt dag eller en hel weekend. Alamy / All Over Press

Færgen til Hven lægger til i den smukke Backviken Havn, hvor der både er restaurant og ishus – en godt sted at starte efterårsferien! Foto: Alamy / All Over Press

WHERE2GO har skrevet en guide til en anden skøn ø, som ligger perfekt placeret i farvandet mellem Danmark og Sverige – læs vores miniguide til Bornholm, hvis du holder af at tilbringe ferien på en idyllisk klippeø.

28. Gå ikke glip af sort sol – sidste chance i efterårsferien!

Altså trækfuglene, ikke gruppen. For oktober er sidste chance for at se stærenes fællesdans på himlen i Syd- og Sønderjylland, så hop på bussen eller toget og tag til Tøndermarsken i efterårsferien, hvor du kan opleve det spektakulære syn – i hvert fald lidt endnu.

29. Til dragedag i Dyrehaven i efterårsferien

Som en skæg og anderledes tradition mødes drageelskere hvert år i efterårsferien på Eremitagesletten i Jægersborg Dyrehave nord for København. Her fyldes himlen med hundredevis af drager, så tag din under armen og kom med. Dragedagen, der ikke har nogen officiel arrangør, foregår som regel den anden lørdag i skolernes efterårsferie.

30. Sejltur og picnic i Københavns kanaler

Goboat.dk kan du leje din egen båd fra Islands Brygge. Man kan sidde op til 8 personer i bådene, som er den perfekte måde at komme ud og opleve efterårsferien sammen. De lydløse og solcelledrevne både er monteret med et bord i midten, så du kan medbringe en hjemmepakket picnickurv eller en af de lækre, økologiske, som Goboat sælger. Lej så længe, du lyster – prisen starter fra 399 kr. for en time. OBS: Bestil 48 timer i forvejen.

31. Besøg Den Gamle By i Aarhus

I efterårsferien kan du tage en spadseretur gennem 1800-tallet, lære at koge bolsjer eller besøge den seneste tilføjelse til Den Gamle By – nemlig det ‘nye’ kvarter fra 1974 med boliger og butikker.

Som et ekstra ‘treat’ i efterårsferien kan vi nævne bogudsalget i Pavilonen i Den Gamle By, hvor du hele efterårsferien, fra den 10. oktober til den 18. oktober, kan finde gode tilbud på bøger, postkort og plakater.

Læs mere om oplevelser i Den Gamle By i efterårsferien her.

I den gamle By i Arhus er træerne allerede begyndt at skifte til efterårsdragt. Foto: Den Gamle By

Efterårsløvet i Den Gamle By er allerede begyndt at skifte farve. Foto: Den Gamle By

32. Kom på glatis i Aarhus

Den 1. oktober åbner Aarhus Skøjtehal igen til en ny sæson, så hvis du ikke kan vente på, at vinteren kommer, må du komme til vinteren. Entrépris er 45 kr.  for voksne og 25 kr. for pensionister og børn. Skøjteleje for 45 kr. Se skøjtehallens åbningstider her.

33. Bliv klogere på fortiden

Lige nu og i efterårsferien kan du se en særudstilling om de hvide busser, som under 2. verdenskrig havde til mission at køre til kz-lejre i Tyskland og hente danske og norske fanger hjem. Der er gratis adgang til Nationalmuseet og særudstillingen. Læs mere her.

34. Spænd rulleskøjterne i Aalborg

Efterårsferien er som bekendt den sidste chance for at komme ud og nyde det gode vejr, inden vinteren for alvor sætter ind, så hvorfor ikke gøre det med rulleskøjter på? I Aalborg findes Europas længste rulleskøjteløjpe. Den ligger i Aalborg Øst og løber igennem Bundgårdsparken – en rute på ca. 12 kilometer lang rute, som er godt afmærket og med fin belysning.

Aalborg er fuld af oplevelser i efterårsferien for hele familien. På VisitAalborg.dk kan du se alle aktiviteter i Aalborg i efterårsferien 2015.

Efetrsårsferien er årets sidste chance for at nyde solens stråler på de bare arme. Hvorfor ikke spænde rulleskøjterne?

Bare på med hjelm og rulleskøjter, og så er du klar til at rulle gennem efterårsferien.

35. Savner du sommerens varme?

Så kan du tage en tur i Væksthusene, som er den seneste tilføjelse til Botanisk have i Aarhus. Her kan du spadsere gennem fire klimazoner – eller holde dig til de varmeste. Der er gratis adgang til Botanisk hav og Væksthusene. Læs mere her.

36. Besøg Økolariet i Vejle

Bliv klogere på miljøet og økologien i Økolariet, som ligger i Vejle tæt ved banegården. Find ud af, hvordan vores forbrug påvirker natur og miljø, og hvordan forskning i biologi og teknologi bliver til fremtidens produkter. Entré er gratis. Læs mere om Økolariet her.

37. Se en kænguru i Ribe

Hvis du er i nærheden af Ribe i efterårsferien, kan du tage et smut i Minidyrehaven Ribelund, hvor du kan se krondyr og dådyr, klappe en ged, hilse på et æsel og se en kænguruen. Læs mere om minidyrehaven hos Esbjerg Kommune.

About The Author

Karna Bunk

Related Posts