Ferierejse til storbyen saltzburg

Spis de ægte Mozart-kugler eller nyd atmosfæren på en Cafe i byen – SIME/all Over Press

Kunst, kultur – og vaskeægte Mozart-kugler

Salzburg i Østrig byder på en verden af kultur.

Her er alt lige fra et fæstningsværk fra 1100-tallet og imposant barok til avantgarde-kunst i gaderne.

Små smarte butikker og gode spisesteder finder du overalt.

Af Susanne Gustafsson/redigering WHERE2GO

Mozart blev som bekendt født i Salzburg, og det er naturligvis muligt at få geniets bolig i Getreidegasse nummer 9 at se. Getreidesgasse ligger i den gamle bydel på venstre flodbred og er i dag en shoppinggade, men husk at læne nakken tilbage, og nyd de gamle huse.

Gå igennem en af passagerne, til du står på den smukke Universitätsplatz med de fine pastelfarvede 1700-tals huse, som emmer så meget af historie, at man næsten kan høre datidens silkeskørter knitre i solskinnet. Fortsætter du til venstre, kommer du til residens-paladset og derefter den imposante domkirke fra barokken. Og der er i det hele taget nok af historiske bygninger at se sig mæt på i den gamle bydel.

Oplev Østrigs natur: Tag på Vandretur i Tyrol

Og så er der jo lige det der med Mozarts kugler. Ægte Mozart-kugler fremstilles nemlig i Salzburg, og de skal være pakket ind i sølv og blåt, som dem, du køber i en af Fürst-butikkerne som Café Fürst på Alter Markt. Det er de eneste ægte kugler, og det er muligt, du kan lide kopierne, men kun til du får den ægte vare i munden. Basta!

Fødselshjem af Wolfgang Amadeus Mozart, Saltsburg

Dette er fødselshjemmet af Wolfgang Amadeus Mozart – Corbis/All Over Press

A SOUND OF MUSIC

Det ER da en sød film, og vi har vel alle nydt at se den muntre Julie Andrews og den mutte Christopher Plummer og mange scener er optaget i Salzburg.

Storbyferie: Tag til Paris i Filmens Fodspor

Blandt andet har parken Mirabellgarten med Mirabell-barokpaladset lagt baggrund til, og den imponerende og baroktypiske park skal du under alle omstændigheder besøge.

Mirabellgarten, ferie med havebesøg

Nyd en stille stund i Mirabellgarten – Alamy/All Over Press

KUNST MED HUMOR I GADEBILLEDET

Kunst spiller en stor rolle i Salzburg, som hvert år fra 2002 til 2012 inviterede en international kunstner til at bidrage med et værk til byen. Værkerne er mildest talt forskellige, og ikke alle er lige populære, men for os turister er det interessant at gå turen ”Walk of Art”, som guider os forbi dem alle.

Særlig er jeg begejstret for Erwin Wurms kæmpestore agurker fra 2011 ved Furtwängler Park. Humor i kunsten har aldrig skadet, og agurkerne ser nærmest ud, som om de står på tå – eller måske danser?

 

Stephan Balkenhols ni meter høje skulptur ”Sphaera” på Kapitelplatz fra 2007 er heller ikke til at overse. En enorm forgyldt kugle med en helt almindelig mand i sorte bukser og hvid skjorte stående på toppen. Trænger du til kunstskatte af noget ældre dato, ligger katedralmuseet på samme plads.

SALZBURG I HØJDERNE

Oven over byen på Mönchsberg knejser fæstningsværket Hohensalzburg, der blev bygget i starten af 1100-tallet af ærkebiskop Konrad. Som så mange andre historiske bygningsværker har det været nedbrændt og genopbygget, men det er et meget spændende sted at gå på opdagelse. Oplev for eksempel ”Den gyldne sal”, hvor ærkebiskoppen tog imod.

Og du behøver ikke selv kravle derop, for du tager bare liften nede fra byen, og det er en god idé at starte nede fra byen tidlig om formiddagen. Så passer det med at du kan tilbringe en time eller to i og omkring Hohensalzburg og derefter vandre den smukke tur ad stien over til Museum der Moderne, som også knejser over byen, men i en anden byggestil.

Saltsburg bynight

Du kan også nyde Hohensalzburg ved aftentid, er er borgen oplyst – REX/All Over Press

Her kan du dyrke moderne østrigske og internationale kunstnere i de flotte rum, og når du ikke magter mere kultur, er det bare at gå rundt om museet og ud på restaurant Restaurant M32’s fantastiske terrasse og nyde en god frokost med udsigt til både Hohensalzburg og Kapuzinerberg.

Du bør afslutte måltidet med den gigantiske dessert Salzburger Nockerln, et fnuglet bjerg af sukker og hovedsagelig stift piskede æggehvider, der bages i ovnen i bjergformation. Det fnuglette indtryk hører dog op, når desserten rammer maven!

VÆRD AT VIDE

Der afgår direkte fly til Salzburg flere gange om ugen fra både København og Billund. Liften fra Salzburg op til Hohensalzburg kører ca. hvert 10. minut.

About The Author

Related Posts