Den skotske hovedstad er en af Europas smukkeste og mest stemningsfulde byer. Den ligger midt i den vilde, skotske natur og er rig på gode historier, lækker mad og masser af hyggelige pubber med hyggestemning og dejlig øl.

Tekst: Andrea Bak og Lisbeth Burich

Oplevelser og Seværdigheder I Edinburgh

Whiskey tur i Edinburgh

Oplev en gennemgang af whiskyens historie – 4Corners/All Over Press

The Scotch whisky experience

Man kan ikke sige Skotland uden at sige whisky, og her får du ikke alene en meget grundig og underholdende gennemgang af whiskyens historie og dens betydning for den skotske kultur, du får også lov at smage forskellige whiskyer, og du får en fyldig gennemgang af de forskellige områder i Skotlands særlige whisky-arter. Turen sluttes af i verdens største whisky-samling, og der er naturligvis mulighed for at købe nogle dejlige dråber med hjem til samlingen.

www.scotchwhiskyexperience.co.uk

Edinburgh Book Lovers’ Tour

Allan Foster er forfatter til flere bøger om Edinburgh og Skotland, og han har også en rigtig fin, litterær byvandring, som gør dig klogere på byen og dens historie – både litterært og i det hele taget. Turen tager to timer og koster omkring 15 pund. Allan bor i Nordengland og har ikke faste dage, hvor han afholder turen, så hold øje med skiltet ved passagen på The Royal Mile, hvor der ledes ned til The Writer’s Museum.

Tag på spøgelsestur

I den underjordiske bydel Mary King’s Close boede byens fattigste frem til 1800-tallet. Kom på rundvisning, og vogt dig for ulykkelige spøgelser. Husk at bestille billetter, for der er kun plads til 20 på hver tur.

www.realmarykingsclose.com

National Museum of Scotland

Et stort og flot museum, og ikke mindst spændende museum, der absolut er et besøg værd. Det er meget fint kurateret med masser af ting, man må (og skal!) røre ved, som fx dinosaur-skeletter, meteorsten, fossiler og tusind andre ting, som er udstillet på en måde, så både børn og voksne vil finde det interessant.

http://www.nms.ac.uk/our_museums/national_museum.aspx

Royal Botanic Garden

Storbritanniens næststørste botaniske have, beliggende to kilometer nord for centrum, er hjem for flere end 13.000 plantearter fra hele verden. Her er smukke roser og bedårende stauder, og i det store victorianske drivhus kan du se farvestrålende planter fra troperne. Udenfor pryder en kinesisk have med sirligt snoede stier og rislende vandfald.

www.rbge.org.uk

Restauranter og Spisesteder I Edinburgh

Find de bedste Restauranter I Edinburgh

Du finder også lækre spisesteder på Grassmarket Square – SIME/All Over Press

The Grain Store

Meget hyggelig, “no fuss” restaurant, der serverer veltillavet mad af lokale råvarer. Jeg fik fx håndplukkede kammuslinger fra Orkney-øerne og en pie med hare. Meget lækkert!

www.grainstore-restaurant.co.uk

The Witchery

Et ubeskriveligt hyggeligt sted, hvor man både kan bo og spise. Jeg har kun erfaringer med sidstnævnte, men de er til gengæld også gode. Jeg fik en skaldyrsplatte, som var helt fantastisk, min medspiser fik den treretters menu, som også var god. Dejlig, uhøjtidelig stemning og utrolig sød betjening. Kan virkelig anbefales.

www.thewitchery.com

Clarinda’s Tearoom

En af byens mest autentiske tesaloner. Her serveres den traditionelle cream tea med scones i omgivelser, der minder om en gammeldags dagligstue med masser af nips og portrætter i rammer. Er du ikke til scones, kan du besøge det store kagebord, som konstant bliver fyldt op med nye friskbagte lækkerier.

www.clarindastearoom.co.uk

Clarinda’s Tearoom i Edinburgh

Besøg en af byens mest autentiske tesaloner: Clarinda’s Tearoom – Alamy/All Over Press

The Dogs

Lille bistro indrettet i en hvidmalet patricierlejlighed. Eneste dekoration er fotos af ejeren og kokken Dave Ramsdens elskede hunde. Maden består af engelske og skotske retter tilberedt af lokale råvarer og serveret på loppefundsservice.

www.thedogsonline.co.uk

Mark Greenaway

Forbered dig på en gastronomisk oplevelse af de større, når Mark Greenaway tryller i køkkenet. Nyd de elegante omgivelser og ditto service. Hvis du spiser tidligt, kan du få en særlig ”early bird”-menu med rabat.

www.markgreenaway.com

Restauranter i Edinburgh

Mark Greenaway’s Restaurant i Edinburgh – Credit Paul Johnston at Copper Mango

Bon Vivant

Hyggelig fransk restaurant, hvor du spiser enkle veltillavede retter i stearinlysenes skær. Husk at bestille dessert – de er lige så fantasifulde, som de er lækre.

www.bonvivantedinburgh.co.uk

Pub’s og Bare I Edinburgh

The Royal Oak

Fans af Ian Rankins Inspector Rebus vil måske huske The Royal Oak fra bogen “Set in Darkness”, men man behøver ikke være Rebus-fan for at falde for The Royal Oak. Her bliver spillet folkemusik live hver aften, og der er rigtig hyggeligt.

www.royal-oak-folk.com

Sandy Bell’s

En lille pub, der hurtigt bliver proppet, men hvor der til gengæld også er hyggelig og god stemning og masser af god livemusik.

Deacon Brodie’s Tavern

Selv om den ligger på The Royal Mile, er Deacon Brodie’s Tavern ikke overrendt og turistet. Der er pub nedenunder og restaurant på første sal. Jeg fik fish and chips, og de fejlede absolut intet. De har Aspall cider på fad i pubben (så er du advaret!)

www.nicholsonspubs.co.uk/deaconbrodiestavernroyalmileedinburgh

The World’s End

En rigtig hyggelig, lille pub, hvor de også serverer gode, hjemmelavede, traditionelle pub-retter. Jeg fik deres berømte steak and ale pie med kartoffelmos, og det var virkelig godt.

Shop i Edinburgh

Madmarked ved Edinburgh Castle

Er du madglad, skal du lægge vejen forbi en af byens udendørs markeder, som har åbent året rundt. Lørdag er der marked på Castle Terrace for foden af Edinburgh Castle. Her kan du smage på lokalt producerede råvarer og få fingrene i de lækreste hjemmelavede marmelader og juicer. Du kan også vælge at sætte tænderne i en ”oink”, der er en sandwich med langtidsstegt gris og æble- eller chilirelish. Sandwichen har opnået kultstatus blandt de lokale. Søndag er markedsdag i Stockbridge, et trendy kvarter i byens nordlige ende. Under knaldgule teltduge oser det af mad fra alverdens køkkener. Japansk misosuppe frister, ligeså den spanske paella og den afrikanske gumbo. Har du en sød tand, er et varmt chokoladeshot fra The Chocolate Tree som sendt fra himlen.

21st Century Kilts

Som navnet antyder har denne butik taget et moderne livtag med den traditionelle, skotske kilt. Du kan således få syet din kilt i “hipster fit” og i lige præcis det ternede mønster, du ønsker. Alle kilte laves i Harris tweed, og berømtheder som Vin Diesel og Lenny Krawitz har fået syet kilte der.

www.21stcenturykilts.com

Anta

Er du vild med tern, skal du besøge Anta, der har alt hvad du kan drømme om med det skotske ternmønster: tæpper, plaider, sengetøj, puder, håndklæder, tøj, tasker og meget mere.

www.anta.co.uk

Hawico

Et mekka for dig, der elsker cashmere! Her kan du customise din egen cashmere-bluse, og du kan vælge mellem 49 forskellige fine farver. Bluserne fås både med høj, rund og V-hals, og som cardigan.

www.hawico.com

Quality Bagpipes

Sækkepiben er et instrument, der deler verden i to lejre: dem, der hader den, og dem, der elsker den. Tilhører du sidstnævnte må du ikke snyde dig selv for et besøg hos Quality Bagpipes. Her kan du fx købe et startsæt for ca. 500 kroner, og på deres hjemmeside har de instruktions-videoer til sækkepibe-begynderen.

Sækkepiber i Edinburgh

Elsker du Sækkepiber skal du besøge Quality Bagpipes – Camera Press/All Over Press

Overnatning i Edinburgh

Motel One

Stilrent koncepthotel lige midt i centrum, 50 m fra lufthavnsbussens stoppested. Værelserne er små, men komfortable.

www.motel-one.com

Elder York

Hyggelig bed & breakfast med god beliggenhed. Værtsparret Harry og Shirley er utroligt hjælpsomme og serverer morgenmad tilberedt efter dine ønsker – prøv en fuld skotsk morgenmad. elderyork.co.uk.

Parliament House Hotel

Dejligt kvalitetshotel beliggende i et centralt, men stille kvarter. Værelserne er elegant indretet med øje for detaljen.

www.parliamenthouse-hotel.co.uk

About The Author

Andrea Bak

Redaktør på Where2Go. Jeg har det bedst, hvis jeg har minimum to rejser plottet ind i min kalender, for findes der noget bedre end at gå rundt om et hjørne eller opad trappen i en metrostation i en ny by og vide, at det, du ser om lidt, har du aldrig set før? Det synes jeg ikke. Rejser er for mig lig med oplevelser, og jeg holder især af storby- og kulturrejser, hvor jeg kommer hjem mættet af indtryk og med trætte fødder, der trænger til ferie. Mine yndlingsrejsemål er New York, Rom og Thy. Og Dublin og Edinburgh. Og Catalonien og Berlin. Og og og ...

Related Posts