O'Quan Chuong porten i Vietnam

O’Quan Chuong porten i Hanoi – SIME/All Over Press

Den vietnamesiske hovedstad nægter tilsyneladende at overgive sig til mainstream!  

Derfor kan du her finde noget af det mest originale Vietnam i et virvar af trafik, små huse og spisesteder.

Af Jens Henrik Nybo/redigering WHERE2GO

Smeden banker faste slag med sin hammer mod et stykke metal, om hvilket man ikke ved, hvad det skal ende med at indgå i.

Varmen nærmer sig de 35 grader i skyggen, men det afholder hverken ham eller andre håndværkere i denne gyde i Hanoi fra at arbejde ihærdigt med deres metier.

Her i Hoan Kiem-distriktets små stræder er ordet industri et fremmedord. Der bliver arbejdet ihærdigt med hænder og redskaber.

Kun når en af de unge drenge fra det nærliggende ydmyge spisested kommer løbende med en bakke over skulderen med nudler, drysset med ingefær og et par kyllingevinger samt krus af te, stopper de op og hengiver sig til passion nummer ét i Hanoi.

GODT TIL GANEN

Spisning er et ritual her.

I den vietnamesiske hovedstad er spisning obligatorisk flere gange i løbet af dagen. Nu og da kan selv den mest flittige give op over for såvel en tilfredsstillet mave, en hidsigt stigende varme og fugtighed og træthed, og så flader man ud det første, bedste sted.

Oplev også: XI’AN – Det Ægte Kina

Det kan være på langs over en af de utallige parkerede scootere, på en trappe eller en meterlang bænk af bambus. To sekunder går der, så har søvnen overtaget her ved 11-tiden, mens verden går videre omkring den søvndrukne.

Vi forlader denne enkeltstående scene i det indre Hanoi og spadserer videre på må og få. Håndværkeren vil sikkert atter vågne om 10-15 minutter og genoptage sin dont. Sådan er det dag ud og dag ind i denne by.

Gourmet ferie i Vietnam

Maden i Vietnam er altid en oplevelse – REX/All Over Press

PARADOKSET HANOI

Helt skudt ved siden af denne stereotyp er det ikke. Hanoi er et paradoks.

Mere end fire årtier efter Vietnamkrigens rædsler har hovedstaden rejst sig fra asken og gruen.

Samme fortid har været andre asiatiske byer til dels, men det interessante ved Hanoi er byens evne – eller mangel på samme, vil nogle måske mene til at nå samme internationale standard.

Hanoi er som en rejse i den roman, hvor man ønsker tiden sat i stå, når man har levet sig ind i personer, dramaer og kulisser.

Byen er en af de mest autentiske asiatiske storbyer. Der bliver ikke leflet for vesterlændinge, rige japanere, koreanere og kinesere. ”Take it or leave it”. Det kunne være valgsproget i Hanoi.

Eksempelvis når man igen og igen må tage springet ud i trafikken, hvor regler og love synes ikkeeksisterende.

Jeg mødte første gang Hanoi for hen ved 14 år siden. Dengang var det cyklerne, som cirklede ind og ud om kroppen på en – som flagermus – uden at røre ens ben.

I dag gælder det desværre de forurenende scootere og knallerter, som ikke er færre i antal, men bare kører hurtigere. Og dunster!

Et uundgåeligt vidnesbyrd om en trods alt højere velstand.

 

Oplev gadelivet i Hanoi

Travle gader i Hanoi – 4Corners/All Over Press

SLIDT I KANTERNE – MEN MED SJÆL

Ingen ved præcist, hvor mange der bor i Hanoi. Men otte millioner er næppe skudt forbi.

Når man står øverst i en høj bygning og skuer ud over Hanoi, er det et helt andet bybillede, man får, end i andre asiatiske metropoler. Jo, her findes da enkelte skyskrabere, men slet ikke som i de fleste byer i Asien.

En brugsby – slidt i kanterne, men med sjæl.

Sjælen kryber ind under huden her ved en af Hanois mest billedskønne pletter, søen Hoan Kiem. Den er ud over sine nærliggende attraktioner som Solstrålebroen, Ngoc Son-templet og Skildpaddetårnet lidt længere nede et oplagt udgangspunkt for at opleve nogle af det gamle Hanois største fristelser.

Syd for søen ligger byens legendariske hotel, Metropol. 5-stjernet luksus i koloniale, elegante omgivelser. Haven, som omslutter de arkadevendte tre etager er i hvidt, og i midten af haven fører en elegant snoet ståltrappe op til en veranda, hvor vi selvfølgelig nyder en kop te.

Hoan Kiem søen i hanoi

Hoan Kiem søen midt i Hanoi. SIME/All Over Press

KAFFEKULTUR

Det dufter af friskkværnet kaffe i Café Lâm.

Caféen i den gamle bydel var tilholdssted for kunstnere, forfattere og journalister i et par årtier. Her sad man over spandevis af kaffe og diskuterede landets situation. Det gør man stadig. Et af Hanois fristeder.

Og kaffen er stadig god – franskinspireret. Andre caféer, som trækker, er Café Duy Tri, Café Pno Co og Kimn do Café.

Kaffe betyder uendeligt meget i Hanoi, og traditionen holdes i hævd overalt i byen.

Et par skridt fra Café Duy Tri ligger strædet, hvor fugleburene holder til. Her sælges undulater og andre eksotiske arter, kvidrende i deres træbure, mens købere tinges om prisen for pipfuglene med de handlende. Få skridt herfra når vi ind i den store markedshal, hvor alle tænkelige fødevarer handles.

Hygiejnen – ja, den skal man måske ikke tænke over, men farverigt ser det ud. Udenfor sidder mænd og ryger tobak igennem lange bambusrør.

Det lokale Vietnam

Mand ryger gennem bambusrør – Alamy/All Over Press

FRED OG RO I TEMPLET

Hanoi har interessante attraktioner. Både når det gælder hele kvarterer, hvor både den gamle bydel og den franske bydel er mest interessante, men også enkeltstående seværdigheder. Afhængigt af tålmodighed og interesse kan man selvfølgelig stille sig i kø til morgenens valfart til Ho Chi Minhs balsamerede lig i mausoleet.

Man kan også lade være – hvilket kan anbefales, for køen af vietnamesere, som én gang i deres liv vil vise respekt for nationens fader, er uendelige lang.

Litteraturtemplet fra år 1070 var Vietnams første universitet, men fungerede også som en højborg for konfucianisme, som ikke er en religion, men et sæt af moralske bud for et ordentligt liv, meget båret på patriarkalske principper.

At gå rundt inde i tempelkomplekset er en nydelse. Her er fred og ro fra gademylderet.

Dukketeater på Gaden

Vanddukketeater er et must at overvære i Hanoi. Dette teater ved den nordøstlige ende af Kiem-søen giver en fornemmelse af, hvordan denne kunstart udspillede sig i gamle dage i landsbyerne. Drabelige drager, slanger og andre fabeldyr kæmper den klassiske kamp om godt og ondt i det lille bassin, som er scenen.

Vanddukketeater i Vietnam

Vanddukketeater er en fantastisk oplevelse i Hanoi – Alamy/all Over Press

Erfarne dukkeførere sidder bag tæppet og dirigerer koreografien med lange bambusstænger.

Efter en dag med fuld damp på bør man slutte af med en Bia Hoi på en af de mange ydmyge udendørscaféer. Det er en lokaltbrygget øl, som drikkes omtrent samme dag, den er produceret.

Har du oplevet Hanoi?

Del dine vietnamesisk rejseoplevelser i kommentarfeltet nedenunder. Vi vil elske at høre dine ferieoplevelser fra Hanoi eller andre steder i Vietnam.

About The Author

Related Posts