Ardèche i det sydfranske er en lidt gemt juvel. Mange passerer forbi på vejen ned mod Provence og Rivieraen.

Synd, for her er stof nok til mindst en uges intense oplevelser.

Tekst: Jens Henrik Nybo

Rochemaure hæver sig højt op over rhône-floden. Den lille flække med sine rustikke stenhuse ligger urokkeligt fast øverst på en klippe. Yderst på en forhøjning af klippeafsatsen står resterne af en borg, som engang vogtede over folk og fæ og holdt fremmede på afstand. Denne søndag morgen har vi byen for os selv. End ikke de få beboere har endnu bevæget sig uden for deres huse. Tiden står stille – en frase, som lige nu bliver vedkommende og relevant.

Morgendisen er ved at blive brændt væk af solen, og som minutterne går, åbenbarer et storslået landskab sig under os. Rhône-floden dominerer panoramaet med sit bugtende løb i det uendelige.

Nu er det ikke sådan, at Rochemaure aldrig ser turister. Men den – og talrige andre yderst seværdige middelalderbyer i Ardèche-departementet – er bare mindre besøgt, i hvert fald blandt udlændinge, end så mange andre steder i Frankrig.

Franskmændene selv har selvfølgelig opdaget Ardèches herligheder. Ardèche er et område af Frankrig, som byder på stor mangfoldighed på flere felter.

I den sydlige tredjedel får vi en forsmag på det provencalske. klimaet er varmere og tørrere end bare en anelse længere mod nord. Landskabet er sydlandsk med sparsom maki, buske og småtræer på bjergskråningerne. Også husene bærer tydelige præg af nærheden til Middelhavs-kulturen med de lyse facader og det til tider skødesløse islæt.

Oppe i den nordlige halvdel af Ardèche er husene anderledes robuste, nåleskovene dominerer med kønne blå glinsende søer, og der er stor sandsynlighed for, at man i foråret må bære en sweater, når man mindre end hundrede kilometer længere mod syd går med oprullede skjorteærmer.

Læs også: Miniguide til Sydfrankrig 

Frankrigs grand Canyon

Det er også i Ardèche, vi finder nogle af Frankrigs mest storslåede naturområder. Gorges d’l’Ardèche som det mest prominente. Frankrigs – ja måske Europas – svar på USA’s Grand Canyon.

Det er et eldorado af vilde og dybe kløfter, en brusende flod, høje tinder, alt sammen spækket med et sindrigt netværk af vandrestier, cykelruter og lodrette sandstensklipper, som kan bestiges ved hjælp af reb og andre remedier, som hører denne adrenalin-pumpende fritidsbeskæftigelse til. Panorama-ruten Den ingeniørmæssig bedrift i sig selv. Vejen er visse steder nærmest hugget ind i de vældige klipper, og adskillige steder er der udsigtspunkter over herlighederne.

Underjordiske floder har igennem hundredtusinder af år gravet sig igennem massivet. For 100 millioner år siden bestod Ardèche af forhøjet havbund, og det er det infiltrerede havvand, som har skabt de mange underjordiske grotter.

Syv forskellige naturområder i Ardèche-slugten er i dag åbne for turister, der vil opleve denne fascinerende verden under jorden. Blandt disse er grotten Aven d’Orgnac, som har fået tildelt miljømærket ”Grand Site de France”. Også Grotte de la Madeleine er åben, og den var vi på besøg i.

Det er en vildt forunderlig verden, som åbenbarer sig. Tankerne føres hen på stabler af tallerkener, kæmpe vokslys eller palmeskove. På rundturens dybeste sted beder guiden gruppen stille sig i midten af afsatsen. Med ét bliver det bælgmørkt. Herpå tænder han for nogle knapper, og et imponerende lyd- og billedshow tager over i nogle minutter. Forskellige områder af grottesystemet oplyses på skift, mens et lydspor fra nogle af de store klassiske musikstykker fylder rummet helt ud, parallelt med en filmforevisning, som viser naturens dannelse af grotten.

Stort tag selv-bord

Den mest besøgte af Gorges l’Ardèches mange attraktioner er Pont-d’Arc, hvor naturen også har optrådt som arkitekt og slået en 66 meter bred bue over Ardèche-floden. Langs flodbredden har masser af turister på denne varme og solrige dag lagt sig i sandet og nyder det mageløse syn. Børnene bader i det lune flodvand, mens de mere ihærdige padler på livet løs i nogle af de uendeligt mange kajakker, som udlejes i hele området. I det hele taget er der masser af fritidsaktiviteter her: River rafting, windsurfing, mountainbiking, bjergbestigning, ridning, fiskeri, golf, varmluftballon og drageflyvning for blot at nævne nogle.

Ardèche er også et stort tag selv-bord af mad, vin og frugt. Især i den nordlige ende breder frugtplantager med æble- og ferskentræer sig i det uendelige. Ikke at glemme kastanjerne, som er specialiteten på egnen. Her produceres et væld af oste, lufttørrede og røgede skinker, opdræt af kvalitets-kvæg, lam og fjerkræ. Og naturligvis ikke at forglemme vinen. Det er her, nogle af de store franske vine stammer fra. Côtes de Rhône for nu at nævne et af de mest kendte områder. Mange steder kan man deltage i rundvisninger, og selvfølgelig også smage på godterne.

Langs Rhône-floden passerer vi andre store områder som Côte Rotie, Saint Joseph, Cornas og St. Jean Muzol. På sidstnævnte sted hører Delas-vinhuset til, som fremstiller kvalitetsvine med eksotiske navne som bl.a. Hermitage, Vacqueyras og Gigondas.

Fransk vinrejse i Ardeche

Der bliver produceret gode kvalitetsvine i Delas-vinhuset – REX/ All Over Press

Åh, så fredfyldt

Noget af det helt skønne ved Ardèche er den ro og fred, som hersker her. Helt vidunderligt er det at køre rundt i baglandet i bjergene og improvisere på må og få. Her findes ikke færre end 15 særligt klassificerede landsbyer. Nogle af de meget kønne er St-Montan, Vinezac, Vogue, Labeaume og Balazuc, som alle ligger inden for højst 20 kilometers kørsel mellem hinanden.

Med den prestigefyldte udnævnelse som klassificerede følger både skarpe påbud om, at der ikke må ændres på husene og de brolagte gyder, og samtidig også at der skal være rent og indbydende. Begge dele lever man fint op til, og derfor besøger en del turister selvfølgelig byerne. Det gælder eksempelvis også ægteparret ved siden af os på den lille café, som er på vej nordover fra deres ferie i Provence, og som stilfærdigt bemærker over for hinanden, at det egentlig var Ardèche og ikke Provence, de skulle have valgt som rejsemål

Fakta – Ardèche

Fra både København og Aarhus er der ca. 1.600 km til byen Valence, som er den største by i departementet, beliggende ved Rhône-flodens østlige bred. Byen ligger som et centralt udgangspunkt for besøg i Ardèche, men man kan naturligvis også vælge nogle af de meget mindre byer. Et godt bud blandt småbyer er Viviers.

Fordelen ved at køre selv er bl.a., at man kan proviantere med al den gode vin og mad, der kan købes. Mange vil nok også vælge at flyve. SAS har nonstop-fly fra København til Lyon, som er nærmeste lufthavn. Ellers kan man flyve til både Nice og Marseille med Norwegian, SAS og Air France (fra Billund), hvorfra der er imellem to og tre timers kørsel.

Foråret, fra starten af april til begyndelsen af juli, samt fra start-september og til slutningen af oktober er de mest behagelige perioder. Juli og august kan især i det sydlige Ardèche byde på høj varme.

Der findes et hav af overnatningsmuligheder, lige fra store hoteller og resorter til små bed and breakfast-steder. Bedste råd er at gå ind på nettet og søge på de forskellige muligheder og afpasse efter lokalitet, pris m.v. Ligeså findes der spisesteder i alle prislag. Generelt er standarden høj.

Mere info: rendezvousenfrance.com/ardeche-decouverte.com

Godt at vide – forkælelse for kroppen

Middelalderens borgere udnyttede Ardèches mange kilder til kropslig velvære. Det gør de nuværende beboere også, og de stiller dem gerne til rådighed for gæster udefra. Her er frit valg på hylderne: Hydroterapi, mudderbade, boblebade, massage, oliebehandlinger, jet-shower og mange andre behandlinger.

Her følger tre spa-resorter, som med garanti indfrier alle forventninger.

The Natural Spa, Neyrac-les-Bains Hamman:
Jet-shower, swimmingpool og jacuzzi, jet-massage, termisk mudderbehandling osv. Her tager professionelle imod og fører dig igennem stedets herligheder.

Vals-les-Bains, Den mest berømte spa af dem alle:
Stilfuldt indrettet i en gammel bygning fra 1800-tallet, omgivet af en tre hektar stor park. Her findes det sundeste vand fra springende kilder. Især anerkendt er stedets tyrkiske bad. Her kommer folk langvejs fra for at få lindret lidelser som diabetes og fordøjelsesproblemer.

Saint-Laurent-les-Bains, Et lækkert sted, som ligger i hjertet af Hautes Cèvennes.
Her er de specialister i at lindre reumatiske lidelser. Kilden udspringer fra centrum af landsbyen med en temperatur på 53 grader – den varmeste kilde i hele Frankrig. Er du stresset og overanstrengt, er det her stedet.

Læs også: Paris – I filmens fodspor

About The Author

Related Posts