Skrevet af: Dorte Hansen   Foto af: Peter Kragh Halling   Redigeret af: Where2Go

Mødet i en mørk gyde i Rumænien viste sig at gøre familien Kragh Hallings fordomme til skamme. Deres drømmerejse tog dem gennem et gæstfrit og smukt Østeuropa. 

Rumænien

Foto af: Peter Kragh Halling – På marked Rumænien

Kontrasten mellem det velkendte rige Vesteuropa og det fattige Østeuropa ramte for alvor familien Kragh Halling, da de kørte over grænsen til Rumænien.

”Det er simpelthen for dumt det her,’ tænkte jeg, da vi kørte ind i Rumænien. Der var gigantiske huller i vejen, det hele var slidt og ødelagt, og jeg tænkte ’Fuck, er det forsvarligt, at rejse på den her måde med tre børn?’ fortæller Malou Halling om familiens drømmerejse.

På to og en halv måned kørte Malou og Peter Kragh Halling med deres tre børn, den dengang 13-årige William, 11-årige Othilia og 8 måneder gamle Hannibal i en gammel autocamper med køleskab i kabinen, klatregrej under sæderne og kajak på taget, fra København over Berlin og videre gennem Østeuropa til Istanbul og hjem igen via Balkan.

I alt kom de gennem 17 lande. Men det var Rumænien, der blev en af rejsens største overraskelser.

”Vi tabte alle hjertet til landet med dets fantastiske mennesker, natur og byer,” siger Malou mens børnene og Peter nikker.

Bænket om bordet i spisekøkkenet hjemme i Charlottenlund, med boller i ovnen, slikskål og danskvand på bordet, er det ikke svært for dem, at blive enige om, at den største oplevelse på drømmerejsen – og det de har talt mest om siden – var mødet med rumænerne.

Inden rejsen havde familien hørt en del historier fra det fattige Rumænien om overfald og vilde hunde, hvilket prægede deres forventninger til landet – ”lidt af et røverland,” som William siger.

”Det er vildt så meget fejl, man kan tage.”

Oplevelse for livet

Toppen Zneska

Foto af: Peter Kragh Halling – På toppen Zneska i Tjekkiet

På Peter Kragh Hallings liste over interessante ting at se i Østeuropa stod den lokale kirkegård i den lille svært tilgængelige rumænske landsby Sapanta.

Det helt særlige her er gravstenene, der er farverige træsnit, som i billeder og ord fortæller historien om, hvordan dette menneske døde og levede.

Da familien Kragh Halling ankom til kirkegården efter en udfordrende tur op ad snirklede smalle bjergveje, blev de tilskuere til en begravelse.

”Da vi bagefter gik rundt i landsbyen stod en gammel sortklædt bedstemor med forklæde på og tørklæde om hovedet pludselig og vinkede os hen mod sig i en lille gyde – det var lidt skummelt, og vi vidste ikke helt, om vi skulle gå med,” fortæller William.

Men det viste sig at være en invitation til at deltage i begravelsesfesten.

”Vi blev bænket ved et langt bord og fik serveret rumænske specialiteter, mens Hannibal gik fra arm til arm, og der blev skålet i hjemmebrygget snaps,” fortsætter William.

”Vi kunne ikke forstå hinanden, men det betød ingenting”.

Og sådan blev en begravelse familien Kragh Hallings introduktion til gæstfrihed og åbenhed i Østeuropa.

”Det var rigtigt stort at opleve, at man kan være så gæstfri og åbenhjertet,” supplerer Othilia.

’Vi er blevet tættere’

camperen

Familien foran camperen

At være sammen som familie med to voksne, to teenagere og en baby på så lidt plads, som en autocamper giver var både udfordrende og givende. Mest det sidste.

”Vi er kommet tættere på hinanden som familie,” siger Othilia og bakkes op af storebror og forældrene.

”Børnene var på det tidspunkt begyndt at blive store og leve deres eget liv, så det var fantastisk at få sådan en chance for at mødes igen og lave ting sammen,” siger Peter og Malou supplerer:

”Vi har lært hinanden rigtig godt at kende. Så kan man godt slippe lidt af den dårlige samvittighed over, at vi ikke lige får gået nok i teateret eller Tivoli sammen herhjemme. For vi har de der lommer, hvor vi virkelig giver den fuld skrue i samvær og nærvær.”

Hvor går jeres næste rejse hen?

”Afrika”, ”Sydamerika”, svarer børnene i munden på hinanden.

Destinationen er endnu ikke fastsat, for siden drømmerejsen gennem Østeuropa for et par år siden er familien blevet en lillebror større med den nu to-årige Columbus. Og med to små og to store børn er det ikke helt så enkelt, at rejse sammen i flere måneder, forklarer Malou. Lige nu er familien Hallings næste rejse blot på 2 uger og går til England og Lake District senere i år.

About The Author

Related Posts