Paris er byernes by, og der er uendeligt meget at se, opleve og ikke mindst at spise og drikke. Her får du de bedste tips til den smukke, romantiske by.

Tekst: Turen går til

Place des Vosges Paris

Place des Vosges – All Over Press

OPLEV

Place des Vosges

Når solen brager ned over det lille grønne, symmetriske parkanlæg, er der altid fuldt af bogpløjende studerende, børnene leger tagfat om de små fontæner og forældrene daser på græsset. Place des Vosges regnes ikke blot som en af den franske hovedstads smukkeste pladser. Den er et yndet rekreativt udflugtsmål for både turister og kvarterets beboere og børnehaver. Om sommeren arrangeres ofte filmforevisninger under åben himmel. Pladsen blev opført af Henri 4. som en af byens første i begyndelsen af 1600-tallet, men de røde murstenshuse virker behageligt underspillede i forhold til datidens grandiose arkitektoniske prunk. Der ligger et utal af små gallerier og restauranter under de hvælvede buegange, som flankerer pladsen, og klassiske strygerensembler eller amatøroperasangere udnytter ofte de nordlige passager som resonanskasse til en gratis optræden. Forfatteren Victor Hugo boede i den sydøstlige del af pladsen, hvor man kan besøge hans hjem, der i dag er et temmelig kuriøst museum.

www.parismarais.com

Grand Palais, Paris

Grand Palais – All Over Press

Grand Palais

Tab pusten under Grand Palais’ enorme glastag. Ingen tur til Paris er komplet uden et smut her forbi. Udstillingerne og arrangementerne kan byde på alt fra sunkne skatte fra Egypten, canadisk ballet over en serie monumentale skulpturer af Anselm Kiefer, Richard Serra, Christian Boltanski eller det russiske kunstnerpar Kabakov. Det unikke, 5000 m2 store udstillingsrum, der er badet i naturligt ovenlys fra et af Vesteuropas største støbejernsind- fattede glastage, er et sted med store fagter. Men skidt med, hvad der udstilles, for den sande hovedperson er palæets kolossale glastag. Det er verdens største glastag og krævede omtrent lige så meget stål som Eiffeltårnet, da det opførtes til verdensudstillingsudstilling i 1900.

www.grandpalais.fr

Haven ved Grand Palais i Paris

Palais Royal – All Over Press

Palais Royal

Parkanlægget i Palais Royal gemmer sig bag det lille palæ, hvor solkongen Louis 14. voksede op. Såvel park som palæ blev oprindeligt anlagt af kardinal Richelieu i 1600-tallet, men det var hertugen af Orléans, som i 1780’erne rammede haven ind med bygninger på alle sider, der skulle huse cafeer og butikker, ganske som i dag. Efter revolutionen blev palæet omdannet til en gemen spillebule, og i dag huser det landets højeste administrative domstol, det franske statsråd, Le Conseil d’État.
Palægården prydes af Daniel Burens karakteristiske, stribede søjlestumper, ligesom parkanlægget flankeres af skyggefulde arkader, der byder på et virvar af eksklusive modeforretninger, gallerier og gastronomiske adresser. Sit eksklusive image til trods er den lille park et eminent sted til en picnic eller solpause på en af de mange bænke og grønne metalstole, der står til fri afbenyttelse omkring springvandet.

www.palais-royal.monuments-nationaux.fr

Fortovscafé i Paris

Fortovscafé i Paris – All Over Press

SPIS OG DRIK

Le Chateaubriand

Den selvlærte baskiske mesterkok Inaki Aizpitartes uprætentiøse spisested (her er ingen hvide duge) har siden 2006 været det hot- teste sted at sætte tænderne i den altid faste femretters menu til ca. 60 euro. Kølig ærte- suppe med foie gras-terninger, kalv i hummerbouillabaisse, torsk med udvalgt dampet ukrudt, oksemørbrad med asparges og små salte fisk og til dessert jordbær med en creme, der eksploderer i knasende sukker. Reserver flere uger i forvejen, eller duk op og stil dig i (lang) kø til anden omgang fra ca. 21.30. Og nyd et glas petnat (pétillant naturel = mousserende naturvin), mens du venter.

www.lechateaubriand.net

Chez Janou

Et stykke krydret Provence, der er dumpet lige ned i Marais. Kvaliteten er til tider lidt svingende, men stemningen er altid i top. Chez Janou er et ekstremt livligt sted med lejlighedsvist kendisbesøg. Kom tidligt eller reserver bord! Hvis der er kø, kan man prøve kræfter med deres 80 forskellige slags pastis, men husk at gemme plads til chokolademoussen, der er stedets signaturdessert. Hyggelig terrasse, der dog kun er åben for gæster til 21.30, da en emsig nabo har klaget over larmen til politiet.

www.chezjanou.com

Bageriet Poujauran i Paris

Bageriet Poujauran – All Over Press

Le Pré Verre

En af Latinerkvarterets absolut største kulinariske oplevelser, der dog ikke får Visa-kortet til at vånde sig. Brødrene Delacourcelle, der i adskillige år har drevet den undselige vinbistro, hvis udsmykning består af gamle grammofonpladeomslag, har overladt stedet til Jean-François Paris. Men holdet i køkkenet og mange af opskrifterne forbliver de samme. Så man vil fortsat kunne støde på opfindsomme sager som smeltende blød pattegris med knasende sprød kål i en krydret sauce med et pift af kanel. Og desserter, der til tider minder om et gastronomisk rodeo: karry- og olivenis? Jordbær med pesto? Ingenting er for eksotisk til Pré Verre. Reservation nødvendig.

www.lepreverre.com

La Perle

Den nedslidte café-bar er konstant belejret af en blanding af gamle drukmåse, skuespillere og Marais’ in-crowd. Fra torsdag til lørdag så stopfyldt, at en dørmand konsekvent må genne de pivstive gæster op på fortovet, så biler og scootere kan komme forbi. Stedet blev verdenskendt, da det kokainglade modeikon John Galliano satte et brat punktum for sin karriere hos Dior ved at lukke sluserne op for en serie rablende antisemitiske tirader på cafeens smalle terrasse.

www.cafelaperle.com

Baren Andy Wahloo i Paris

Foto: Andy Wahloo

Andy Wahloo

Funky bar med et interiør som en krydsning af en mellemøstlig souk og en Blå Kors-gen- brugsbiks. Men hvad gør det, at man sidder på ramponerede skamler, når drinksene er billige? Også snacks og lette anretninger i den ekstremt hyggelige, grønne gårdhave.

www.andywahloo-bar.com

Parisisk morgenmad med croissant og café au lait

Parisisk morgenmad – All Over Press

Le Coutume Café

Paris har i de senere år gennemgået en kafferevolution. Fra at have været en storby, hvor man mest skyllede sin daglige jus de chaussette (bogstaveligt: sokkesaft) ned for dens nærmest livsnødvendige koffeinboost, er den franske hovedstad nu også et sted, hvor mange barer selv rister kaffen og gerne diskuterer de forskellige kaffebønners beskaffenhed. Le Coutume Café, laver noget af den bedste kaffe i Paris, hvad enten det er som cappuccino eller gammeldags kolbekaffe. Også lette anretninger og kager.

www.coutumecafe.com

All Over Press

All Over Press

BO

Hôtel des Marronniers

Lækkert lille hotel i hjertet af Saint-Germain- kvarteret med charmerende gårdhave, hvor gæsterne indtager morgenmaden eller nyder eftermiddagsteen på de hvide støbejernsstole i skyggen fra kastanjetræerne.

www.paris-hotel-marronniers.com

Hôtel de la Place des Vosges

16 lyse, luftige og store værelser (35-60 m2) med gode senge lige bag place des Vosges i smukt 1600-talshus med marmorgulve og ornamenterede spejle.

www.hotelplacedesvosges.com

Timhotel Montmartre

Man føler næsten, man er med i en film, når man træ- der gennem hotellets hoveddør og lige ud på den lille brolagte plads. Ofte tilbud ved booking på hjemmesiden.

www.timhotel.com

Stormagasinet Galeries Lafayette i Paris

Galeries Lafayette – All Over Press

SHOP

L’Eclaireur

Ali Babas hule gemmer sig bag den lange gang. Og i det nyrestaurerede, ovenlysbadede atelier åbenbares kostbare kreationer og toptrådværk fra Kris Van Assche, Balenciaga og Céline. Selv om man ikke køber noget, er det en oplevelse at liste rundt i den dunkle designerhules eksklusive gemmer. Butikken er blevet så populær, at der er åbnet ikke min- dre end seks andre filialer i byen.

www.leclaireur.com

Le Bon Marché

Hvis ikke man orker at storke byen rundt efter specialbutikkerne, fås alt i sko, tasker og prêt-à-porter-mode her. Fra Lanvin og Comme des Garçons til Balenciaga, Maje og Sandro, samt bade- og undertøj fra lingerigiganterne Huit, Simone Pérèle og Chantelle. Bon Marché betyder godt nok ’billigt’, men det er stærkt misvisende.

www.lebonmarche.fr

Parisiske macarons

Macarons – All Over Press

Pierre Hermé

Pierre Hermé er en af Paris’ ypperste makronmestre, når det drejer sig om at overraske med underspillet nytænkning, og derfor er der også ofte kø langt ud på gaden til hans lille, eksklusive konditori. For de franske kagekreatørers små dobbeltdækkere er som spiselige ædelstene, hvis smag – ganske som couture- og prêt-à-porter-moden – skifter efter sæsonen. Og først når de saftige og sprødt knasende flader brydes under presset fra kæberne, frigives kollektionens nuancer, der kan være alt lige fra vanilje, mokka, kaffecreme og karamel til pistacie, kaktus, passionsfrugt, græskar, hybenrose, hvid trøffel eller sågar olivenolie, karry, fennikel og peber. En flot gave til sig selv eller en anden man godt kan lide.

www.pierreherme.com

Paris med børn

Skal du til Paris med dine børn, så få de bedste børnevenlige tips til seværdigheder og restauranter lige her.

Mere Paris

Du har set Paris i utallige film, og hvis du vil gå i filmenens fodspor, kan du læse meget mere lige her.

About The Author

Andrea Bak

Redaktør på Where2Go. Jeg har det bedst, hvis jeg har minimum to rejser plottet ind i min kalender, for findes der noget bedre end at gå rundt om et hjørne eller opad trappen i en metrostation i en ny by og vide, at det, du ser om lidt, har du aldrig set før? Det synes jeg ikke. Rejser er for mig lig med oplevelser, og jeg holder især af storby- og kulturrejser, hvor jeg kommer hjem mættet af indtryk og med trætte fødder, der trænger til ferie. Mine yndlingsrejsemål er New York, Rom og Thy. Og Dublin og Edinburgh. Og Catalonien og Berlin. Og og og ...

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.