Midsommer i Danmark: Noget ganske særligt ved det danske folkefærd og vor mange traditioner er, at vi hvert år på den samme aften mødes for at futte en heks af.

Vi ”sender hende til Bloksbjerg”, forklarer vi de måbende turister, som var det det naturligste i verden. Men ved du egentlig, hvorfor heksen flyver til lige netop Bloksbjerg?

WHERE2GO har undersøgt, hvorfor heksene flyver til Bloksbjerg, og hvad de egentlig laver der.

 

Værd at vide om Bloksbjerg:
Bloksbjerg, på tysk kaldet Brocken, er det højeste bjerg i det nordtyske skovdistrikt Harzen, og knejser over trætoppene med en højde 1.141 meter. Nogle gange 1.142 meter, alt efter hvem du spørger. Det gør også Bloksbjerg til den største attraktion i den 59 km² store nationalpark Hochharz.

Harzen, der ligger i det gamle DDR, er cirka halvt så stort som Sjælland, og ligger så tæt på den danske grænse, at det tager mindre end en halv dags kørsel at nå dertil i bil eller bus.

 
Der er goldt på toppen af Bloksbjerg, hvor du, i stedet for den sagnomspundne heksedanseplads, finder et tv-tårn og en restaurant, samt en hemmelig station brugt af den østtyske efterretningstjeneste Stasi til spionage.

Toppen af Brocken – sådan ser der ud på toppen af Bloksbjerg, som halvdelen af året er dækket af sne. I stedet for en heksedanseplads finder du en hemmelig station efterladt af den østtyske efterretningstjeneste Stasi, samt et tv-tårn og en restaurant. Rex Features / All Over Press

Sandheden om Sankt Hans

Ifølge det gamle, danske folkesagn flyver heksene på Sankt Hans aften til Bloksbjerg for at deltage i den store, årlige heksesabbat, som finder sted der.

Men det er faktisk forkert.

I romanen Faust fra 1808 nævner Goethe sagnet om heksene på Bloksbjerg, og fortæller, at der hver valborgsaften er heksesabbat på toppen af Bloksbjerg. Valborgsaften falder dog aftenen før første maj, og ikke den 23. juni, som Sankt Hans gør.

Desuden er det en udbredt misforståelse, at pladsen, som heksene ifølge sagnet flyver til, er på Bloksbjerg. Faktisk ligger heksedansepladsen, hvor sabbatten skulle finde sted, ikke på selve bjerget, men et stykke derfra, nær den lille landsby Thale.

Læs også vores miniguide til Tyskland.

 

Hvordan opstod sagnet?
I forhistoriske dage tilbad man i det nordlige Tysklands tætte skovområder særlige sko- og bjerggudinder, ”Hagendisen”, og dertil indrettedes en danseplads, hvor fejringer og ritualer blev holdt. Især natten til den første maj var et vigtig og særligt magisk tidspunkt. Først med kristendommens indtog i Europa, og dermed også Harzen, blev pladsen kendt som en heksedanseplads, og enhver tilbedelse blev forbudt. I dag har man bygget en feriepark omkring pladsen – komplet med minizoo og bobslædebane.

 

Hvad laver heksen i Harzen?

I nyere tid er Bloksbjerg igen blevet tilgængeligt via andre transportmidler end kost, og er således blevet et populært turistmål. En 128 år gammel smalsporsbane til damplokomotiver, der Brockenbahn, er genåbnet i Harzen, og de sorte lokomotiver fragter besøgende op ad bjerget. Ruten er kort og stejl, men også, ifølge dem der har prøvet den, meget smuk, med udsigt over nationalparken.

 Bloksbjergbanen er en jernbane til damplokomotiver, som kører mellem Drei Annen Hohne og Harzens højeste punkt, Bloksbjerg

Jernbanen i Harzen er 128 år gammel, og kører hver dag den stejle tur til Harzens højeste punkt, toppen af Bloksbjerg.- SIME / All Over Press

Udover hekse, lokomotiver og en nationalpark, kendes Harzen også for en lang bryggeritradition. De mange bryggerier, der ligger strøet ud på egnen, producerer lokale øl, og flere af bryggerierne tilbyder rundvisninger og ølsmagninger. I 1521 ytrede Martin Luther sin mening om en af dem: ”Den bedste drik, man kender, kaldes Einbecker øl”, og der må have været noget om snakken, for øllen brygges stadig på Einbecker Brauhaus i byen Einbeck i Harzen.

Om vinteren er Harzen desuden et formidabelt skiområde, og de største byer, Wernigerode, Benneckenstein, Blankenburg, Ilsenburg og Schierke, er også blandt de mest velbesøgte.

Der er mange måder at komme til Bloksbjerg på. Grundet den korte distance og overlegenheden af det tyske motorvejsanlæg, er det hurtigste og mest populære valg at køre selv eller tage med på en busferie. Find korte og lange busferier til Harzen og Tyskland her.

Læs mere om Bloksbjerg og Harzen som feriedestination her.

Andre steder heksen flyver hen

Ifølge ældre, dansk overtro er Harzen langt fra det eneste sted, heksene flyver til for at samles. Blandt andre kan nævnes “ad Hekkenfeld til” – nærmere bestemt som vulkanen Hekla på Island, Trondheims Domkirke i Norge, samt højdedraget Bjerrelide ved Horsens og Ullemose på Sjælland.

About The Author

Karna Bunk

Related Posts