Lissabon er en sand perle for både store og små. Her er 11 bud på, hvad I skal opleve, hvis ferien går til den portugisiske hovedstad, og der er børn med på ferien.

Tekst: Turen Går Til

Elektricitetsmuseet i Lissabon

Elektricitetsmuseet – All Over Press

Museu da Electricidade

Helt frem til 1972 blev der i døgndrift skovlet tonsvis af kul i kælderen på dette kraftværk, som leverede strøm – og forurening – til hele Lissabon fra 1919-72. I dag huser den katedrallignende bygning byens mest pædagogiske museum og et arsenal af monumentale maskiner. Selve udstillingen går tæt på bl.a. Einsteins og H.C. Ørsteds videnskabelige revolutioner, og i en speciel sektion skabt til børn kan de opvakte poder på egen krop fornemme, hvordan tingene hænger sammen.

www.fundacaoedp.pt

Oceanario Lisasbon Portugal

Oceanario – All Over Press

Oceanário

Store, frygtindgydende tigerhajer zigzagger ind og ud mellem stimer af sølvglinsende tunfisk, mens en gigantisk rokke svæver hen over sandbunden. Fra et hul i en klippe bølger pludselig en blækspruttes lange arme ind og ud mellem farverige søanemoner i rød, pink og lilla. Hvilken af alle disse skabninger bliver mon det næste festmåltid i havets fascinerende fødekæde? Oceanário er verdens næststørste akvarium med over 8000 fisk, pingviner og havoddere fordelt i 30 forskellige akvarier. Hovedattraktionen er det store akvarium i midten, som er en miniatureudgave af Atlanterhavets økosystem. Andre akvarier viser livet i Stillehavet, Det Indiske Ocean og på Antarktis.

www.oceanario.pt

Jardim da Estrela Lissabon

Jardim da Estrela – All Over Press

Jardim da Estrela

Knægte på skateboards fræser ned ad en stejl, palmeoverdækket sti. Lidt væk tumler en børnehave med halvtreds gule kasketter omkring i en stor sandkasse, mens et ældre ægtepar på en nærliggende bænk sidder fordybet i hver deres vaffelis. Jardim estrela er en af de mest familievenlige parker i byen. et idyllisk åndehul og et ideelt sted at lade poderne afreagere, mens man sidder i skyggen under et banayantræ og indsnuser duftene fra de tropiske, importerede planter.

Praça da Estrela

Antiga Confeitaria de Belem Lissabon, Portugal

Antiga Confeitaria de Belem – All Over Press

Antiga Confeitaria de Belém

10.000 på hverdage – 20.000 i weekenden. Så mange pastéis de Belém-kager langes der over disken på Lissabons bedste konditori fra 1837. Indenfor findes en sand labyrint af gange og rum med plads til 550 lækkersultne gæster. Oprindeligt var det en munk fra Mosteiro dos Jerónimos, som i 1739 fandt på opskriften og siden forsødede sine brødres tilværelse med denne lille, delikate kage. Da munkene kom i pengenød, blev opskriften solgt til den lokale bager, hvis slægt siden har hemmeligholdt, hvordan man laver den søde creme inde i kagen. Man ved dog, at kagen bages ved 400 grader for at skabe den sprøde skorpe. Voksne lisboetter indtager deres pastéis de Belém med en kop espresso – uma bica.

www.pasteisdebelem.pt

Santini, Lissabon

Foto: Santini

Santini

I weekenden og på helligdage kan køen af ishungrende lisboetter nemt strække sig langt ned ad Rua do Carmo, hvilket dog ikke lader til at stresse nogen. Familien Santini har italienske rødder og sælger byens bedste is. Her finder man frisk sorbetis i alle regnbuens farver og blød flødeis fyldt med store sprøde chokoladestykker.

www.santini.pt

 

 

Cantina

I mange år var Alcântara et kvarter, der bogstavelig talt levede i skyggen af den røde 25 de Abril-bro, der før revolutionen var opkaldt efter diktatoren Salazar. Bag broen gemmer sig det tidligere fabriksområde, LX Factory, hvor det før var fabriks- og trykkeriarbejdere, som fyldte de rustikke lokaler med knofedt og røverhistorier. Nu er stemningen i området et ganske andet, med de mange kreative iværksættere, butikker og restauranter. Blandt de gode og sjove spisesteder er Cantina, der byder på bl.a. hjemmebagt brød direkte fra ovnen, friskpresset juice og lækre pastaretter til både frokost og aften.

www.lxfactory.com

Pois Cafe Lissabon Portugal

Pois Cafe – All Over Press

Pois Café

Gulvet består af ældgamle kampesten, loftet er dekoreret med svulmende buegange, og stolene og bordene er genbrugsmøbler fra, da mormor var ung. Her er ægte caféhygge, og så er både bagværk og bagels delikate. Caféen er østrigskejet og har gratis wi-fi, legetøj til børnene, udenlandske aviser og bøger til låns eller bytte.

www.poiscafe.com

Café da Fábrica, Lissabon

Foto: Café da Fábrica

Café da Fábrica

I en tidligere lægeklinik i Lissabons gamle industrikvarter ved Tejo-floden er der i dag en lille, stemningsfuld café, som serverer kager, tærter og friskpresset juice. Der er desuden brunch til klokken 12, og caféen har også udendørsservering.

www.cafedafabrica.com

 

 

 

 

Antiguidades Dolls

En af Lissabons mest spændende genbrugsbutikker, hvor der på de bugnende hylder er nostalgi for alle feriepengene. Den nysgerrige vil kunne finde antikke dukker, gamle legetøjsbiler og skilte fra Estado Novo-tiden. Butikken rummer også en fin samling af portugisiskemøbler fra 1600- til 1800-tallet.

Rua São Bento 250

 Dona Manuela pakker dÂser ind p konservesbutikken Conserveira de Lisboa.

Conserveira de Lisboa – All Over Press

Conserveira de Lisboa

En af Lissabons mest spøjse forretninger med makrel, tun og sardiner på dåse. Man kan finde det i store stabler i ethvert lavprissupermarked, og så kan man finde det her fra gulv til loft i denne lille, vidunderlige forretning og æstetiske tidslomme, som siden 1930 har solgt delikate fisk på dåse til byens bedre borgerskab. Dåserne bliver til små kunstværker, når Dona Manuela med rappe fingre og røde negle pakker dem ind i farvestrålende retroemballage med mærkerne Tricana, Minor og Prata do Mar påtrykt med stilfulde versaler. Butikken ligger meget passende på Rua dos Bacalhoeiros: Torskehandlernes gade.

www.conserveiradelisboa.pt

Centro Vasco da Gama

Alle de store tøjkæder fra spanske Zara over italienske Benetton til svenske H&M har sikret sig en plads på podiet i Lissabons mest indbydende shoppingcenter, hvor der er noget at finde og beskæftige sig med for hele familien. På 2. sal kan man spise sig mæt i al slags junkfood, og i kælderen viser 10 biografer film på originalsproget med portugisiske undertekster.

www.centrovascodagama.pt

 

About The Author

Andrea Bak

Redaktør på Where2Go. Jeg har det bedst, hvis jeg har minimum to rejser plottet ind i min kalender, for findes der noget bedre end at gå rundt om et hjørne eller opad trappen i en metrostation i en ny by og vide, at det, du ser om lidt, har du aldrig set før? Det synes jeg ikke. Rejser er for mig lig med oplevelser, og jeg holder især af storby- og kulturrejser, hvor jeg kommer hjem mættet af indtryk og med trætte fødder, der trænger til ferie. Mine yndlingsrejsemål er New York, Rom og Thy. Og Dublin og Edinburgh. Og Catalonien og Berlin. Og og og ...

Related Posts