Det er ærgerligt, og nogle gang decideret farligt, hvis du bliver ramt af sygdom på din ferie. Særligt rejsende i udviklingslande bør have styr på forebyggelse og medicin. Det er nemlig seks ud af 10 rejsende, som bliver ramt af sygdom her.

Gør dig selv en tjeneste og sæt dig godt ind i, hvordan du holder dig rask på ferien, samt hvilken medicin der er god at have med på rejsen. Vi guider dig til en sikker rejse:

Undgå dårlig mave

Dårlig mave er en af de hyppigste sygdomme på ferien, fordi fremmede virus og bakterier let kan angribe din tarmflora og immunforsvar. Et af vore redaktionsmedlemmer hævder skråsikkert, at Fernet Branca reddede hende fra den omtalte Delhi Belly i Indien. Det kan sikkert ikke skade, men hvis du vil undgå at tilbringe feriedagene på tønden, bør du for en sikkerheds skyld også følge disse råd:

 • Drik flaskevand og sodavand, hvor du selv åbner låget eller skruer kapslen af.
 • Børst også tænder i flaskevand. Vask hænderne ofte og grundigt med vand og sæbe.
 • Medbring håndsprit i rejsestørrelser og sprit hænderne af – ofte.
 • Hvis du ikke kan få flaskevand, så kog eller desinficer vandet med et specialprodukt, det kan købes i sports- og fritidsforretninger.
 • Undgå isterninger.
 • Spis kun kød, hvis det er gennemstegt, gennembagt eller kogt. Kødet skal være tilberedt kort forinden og serveret, mens det er varmt.
 • Hold dig fra rå og ubehandlede grøntsager.
 • Spis kun frugt, som du selv har skrællet/pillet.
 • Undgå rå mad som fisk, skaldyr, æg og salater.
 • Undgå mælkeprodukter som ikke er pasteuriserede.
 • Hold dig fra is på steder, hvor du ikke er sikker på hygiejnestandarden.

Kilde: Apoteket.dk

Hvis uheldet alligevel er ude, og du rammes af turistmave, er der hjælp at hente. Det vigtigste er nemlig at få dækket væsketabet:

 • Drik mindst ét glas væske efter hvert toiletbesøg, foruden den væske, du ellers normalt ville drikke.
 • Bland eventuelt 1 tsk. salt og 4 tsk. sukker i 1 liter flaskevand for ekstra næring.
 • Spis ikke fast føde, før maven er begyndt at komme sig igen. Suppe og ristet brød er vejen frem.

Undgå at købe diarémedicin på egen hånd i fremmede lande. Tag på apoteket hjemmefra og medbring som en sikkerhedsforanstaltning piller mod diaré – de fås uden recept. Lægemidler, som indeholder loperamid, virker kraftigt stoppende, og kan fx rede flyveturen fra at blive virkelig ubehagelig, udtaler Michael.

Varer diaréen i mere end fire døgn, bør du søge læge.

Solcreme, skygge og solhat

En slem solskoldning kan have karakter af en tredjegradsforbrænding, og hedeslag er heller ikke at spøge med. Sørg for, at du får rigelig af de tre S’er: solcreme, skygge og solhat. Tilsammen kan de rede både dig og din ferie.

Mange overser læberne, når de smører sig ind i solcreme, så husk læbepomaden med solfaktor, når du køber ind til solferien!

Hold også øje med UV-indekset. Du kan let få overblik over dagens UV-indeks ved hjælp af en app udviklet af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden. Den er gratis, og du kan downloade den her. Den er desuden også god at bruge i de danske sommermåneder.

Prævention

Kondomer er den bedste præventionsform på din rejse. Syfilis, gonoré, klamydia, HIV, hepatitis B, kønsvorter og børn kan være uønskede resultater, du kan ende med at få med dig hjem fra et ellers skønt og eksotisk eventyr.

Myg og malaria

Man skal passe på myggene i malariaramte lande. Malaria kan forebygges med medicin, men ikke 100% – og nogle kan ikke tåle malariapillerne. Uanset om du tager malariamedicin eller ej, bør du sørge for at beskytte dig mod myggene med myggespray og tøj, der dækker mest mulig hud, samt bruge myggenet, når du sover.

Lokale myggemidler på rejsemålet vil ofte være bedre, så denne type medicin kan du med fordel vente med at købe.

Køresyge og søsyge

Undgå at indlede og afslutte kør-selv ferien, sejlturen og flyveturen med kvalme. For at lindre transportsygen – eller helt slippe for den – findes flere remedier:

ANTIHISTAMINER kan bruges ved andet end allergi, og blandt de sløvende varianter fungerer flere som køresygepiller, søsygepiller og piller mod luftsyge. Vær opmærksom på, at de sløvende antihistaminer er mærket som trafikfarlig medicin, og har en rød advarselstrekant på emballagen. Udvis derfor særlig stor agtpågivenhed, hvis du skal sidde bag rattet.

Den sløvende virkning afhænger af lægemiddelstoffet, og varierer fra person til person. For de fleste vil medicinen medføre lidt træthed, og du kan eventuelt vælge medicin efter, om du vil være vågen eller sove undervejs på turen.

Husk at tage tabletterne 1-2 timer før du har brug for virkningen. De virker bedst, når de tages forebyggende.

På apoteket kan du finde flere forskellige piller mod køresyge. Cyclizin kan du købe uden recept i Danmark, hvorimod Promethazin, som kan bruges af børn mellem 2-5 år, skal udskrives på recept.

PLASTER MOD KØRESYGE med hyoscin er et effektivt middel mod transportsyge så slem, at kvalme og opkast følger. Plasteret skal placeres bag øret, og kan bruges til børn over ti år. Det bør påsættes 5-6 timer før rejsen, og beholder man plasteret på, holder virkningen i ca. 3 døgn.

AKUPRESSUR i form af et køresygearmbånd, der trykker på akupunkturpunkter på håndledet, kan afhjælpe transportsygen helt eller i nogen grad. Båndet virker i løbet af kort tid, og kan anvendes flere gange.

Snak med apoteket om, hvilke lægemidler der passer til dit behov – de nævnte typer, med undtagelse af enkelte antihistaminer, vil ikke kræve recept.

Kilde: Apoteket.dk og Pro.medicin.dk

Læs også vores guide til at undgå køresyge og søsyge

Vaccinationer

Undersøg om din rejsedestination kræver et ekstra stik i skulderen. Et godt sted at undersøge, om du skal vaccineres, og i så fald for hvad, er på Statens Serums Instituts hjemmeside.

Som medlem af Danmark får du tilskud til dine vaccinationer som rejsende.

Pillepas

Husk pillepas, når du medbringer medicin på rejsen. Det fås gratis på apoteket og borger.dk

Håndbagage

Opbevar din medicin i håndbagagen i original indpakning sammen med dokumentation for, at du må bruge medicinen. Dokumentationen kan være pillepas, medicinattest og recept.

Dokumentation

Bed din læge om et dokument, som oplyser om eventuelle sygdom og behandling, og som kan medbringes og videregives som information til udenlandske læger.

Hvis du er diabetiker, eller har alvorlige allergener, som gør dig overfølsom overfor mad eller visse former for medicin, kan du bære en seddel i pungen med information herom, hvis du skulle komme i en situation, hvor du ikke selv kan oplyse om det.

Sygesikring

Det blå EU-sygesikringskort viser, at du har ret til behandling på samme vilkår som borgerne i det EU-land, du rejser i.

Det gule sygesikringskort, som du også bruger herhjemme, kan du også bruge, når du rejser i Grønland og på Færøerne.

I alle andre lande dækker hverken det blå eller det gule sygesikringskort. At blive syg på rejsen, modtage hospitalsbehandling og eventuelt hjemtransport kan være en rigtig dyr affære, som ikke dækkes af din almindelige forsikring.

Undgå at skulle bekymre dig om omkostningerne, hvis du får brug for lægehjælp på rejsen. Tegn en midlertidig sygesikring hos dit forsikringsselskab, som dækker på rejsen, siger Michael

Førstehjælpskassen

Selvfølgelig behøver du ikke medbringe alt på listen, men pluk det, der er relevant for der, hvor du skal hen!

Den lille:

 • Plaster til smårifter og sår
 • Produkter til sårrensning og desinficering, fx håndsprit eller klorhexidin, som begge fås på apoteket.
 • Vabelplaster – grumme vabler opstår på selv de korteste vandre- og shoppingture!
 • Diaréstoppende midler, fx tabletter med loperamid (hurtigtvirkende) eller kapsler med mælkesyrebakterier (forebyggende)
 • Aftersun mod solforbrændinger
 • Antihistamin mod soleksem og transportsyge
 • Salve til insektstik
 • Smertestillende

Den udvidede:

 • Tægetang til at fjerne tæger og skovflåter (relevant, hvis du ferierer i nærheden af højt græs)
 • Rejsetermometer
 • Forbindinger eller elastisk støttebind til forstuvninger
 • Ørepropper og svømmebriller til svømning i beskidt vand

Den helt store:

 • Antibiotika mod sværere infektioner
 • Antibiotika-creme
 • Imprægneret myggenet
 • Forebyggende malariamedicin fra lægen – behandlingen påbegyndes inden afrejsen
 • Jod-tabletter eller filtre til rensning  af drikkevand

 

Læs også tips til:

Sådan undgår du jetlag

Sov godt på flyet

Syg på ferien?

About The Author

Related Posts