Kølig nordargentinsk vin i den stærke sol, et buldrende vandtæppe på flere kilometer, et rigt lokalkøkken med lamakød, og vandreture i bjergformationer, der er som taget ud af modellervokskartoteket.

I Nordargentina får du oplevelser, der berører alle sanser.

Af Parastou Booyash

Tusmørket er ved at male bygninger og gader i byen Salta i rød-gule nuancer. Byens beboere, som hovedsageligt er indianere, strømmer ud på gaderne for at hænge ud med familie og venner. De køber små jordbærfristelser med flødeskum, fyldig, klistret candyfloss, sprøde tortillachips med ost på og farvede popcorn smurt ind i honning.

Der er ikke sparet på de usunde sager, når folk går ud i Saltas hyggelige gader. Og det gør de tit. Her er der både cafeer, markeder og restauranter, hvilket også er det, der tiltrækker turisterne. De vælger Salta som et vigtigt stop i Nordargentina, fordi der herfra er gode transportforbindelser til alle Nordargentinas herligheder.

Argentina er så stort, at afstanden mellem Nord- og Sydargentina cirka svarer til af standen mellem Danmark og Nigeria i Afrika. Med så store afstande er der selvsagt uhyre mange ting at se, gøre, føle, smage og opleve i Argentina. Derfor er det bedst at udvælge ét område at udforske ad gangen. Og Nordargentina er et oplagt område at begynde det argentinske eventyr.

Vidste du, at en alternativ måde at opleve Argentina på er via vandvejen? Der findes utroligt flere slags krydstogter, som lægger vejen forbi Argentina. HER har vi samlet en cruise guide, så du kan finde det krydstogt, der passer til dig.

Bjerge i alverdens former

Et must do i området er at vandre i den næsten imaginære verden af skæve, bygningsformede, skibsformede, bløde, trekantede eller ovalformede bjerge. Deres mange forskellige ansigter ser nogle steder ud som noget, der er lavet af modellervoks i håndarbejdstimen, og andre steder som noget, der er skåret ud af Michelangelos professionelle hånd. Følelsen af at være inde i et eventyr forstærkes, fordi det ene forunderlige syn afløser det andet. Og sådan fortsætter det i mange kilometer i bjergkæden La Quebrada de las Conchas.

En af kædens store seværdigheder er Djævelens Hals (La Garganta del Diablo), som er en smal kløft, der fører dybt ind i bjergets mærkeligt formede hjerte. Her ser man bjerget indefra og føler lidt, at man er gæst på en anden planet. Det ujævne, men fabelagtige landskab slutter ikke her.

Nogle timers kørsel længere mod nord ligger provinsen Jujuy, der også er kendt for sine mange bjergformationer. Her har naturen sørget for alt til enhver bjergsmag. Den lille charmerende indianerlandsby Purmamarca ligger midt i ”bjergkæden med de syv farver”. Navnet dækker over de syv forskellige farver, der er i ét og samme bjerg.

Og der er mange af de bjerge. Rød, gul, orange, grøn, brun, bordeaux og hvid pynter bjergenes ydre, som var de en poncho på en indianer. Men egentlig burde navnet ændres, for alt efter årstid, klokkeslæt, himmel og hav skifter denne bjergkæde farver hurtigere, end vi mennesker skifter humør. Man skal give sig god tid og vandre i bjergene eller bare gå en tur i dalen og suge alle de farvede indtryk til sig. Bagefter kan man tage sig et glas vin i en af de få, men hyggelige cafeer i landsbyen. I weekenderne er der et marked på byens torv, hvor håndværk og strik i lamauld er køb, man ikke vil fortryde.

Vandfald på flere kilometer

Man har ikke set et ordentligt vandfald, før man har set Iguazu-vandfaldene, som strækker sig som et vandtæppe 2,7 km over den nordøstlige del af Argentina og helt ind i Brasilien. Det urolige vand deler sig i hele 260 fald og pisker ned fra forskellige plateauhøjder og mørke klipper i den store Iguazu-nationalpark.

Man kan både komme ned under, flyve op over, gå hen over eller ved siden af de mange fald. Og alle muligheder og vandfald giver forskellige oplevelser. Det er en svævende fornemmelse at gå på de ternede gitterbroer, der hænger kun en meter over faldene.

Det er nok den samme svævende og frie følelse, englene føler. Herfra er der frit syn til det buldrende vand, der bare bliver ved med at springe over kanten med lynets hastighed. Der er også udsigt til mange andre vandfald, der skummer op til dans på den brasilianske side af bjerget.

Den mest intense og halvfarlige følelse er at stå oven over vandfaldenes bredeste sted: Djævelens Hals. Et gigantisk, larmende vandkrater. Det sluger alt vandet i ét hug og efterlader sig en hidsig vandsky og en buldrende og konstant efterklang, der hænger i ørerne flere timer efter. Her viser vandet absolut ingen nåde og gør gerne de nysgerrige sjæle helt våde, hvis de kommer for tæt på kanten. Følelsen af at være ét med en af moder Naturs mest fascinerende vandskabninger er ret intens. Og følelsen kan forlænges ved at opleve Djævelens Hals fra den brasilianske side også.

Her kommer man ind i Djævelens Hals nedefra. Dernede, hvor alt vandet bliver slugt og ført ubekymret videre ned ad den kraftige, uforudsigelige flod.

Fra vinkælder til vinkælder

Når man er i Nordargentina, er det ikke nogen dårlig idé at skylle de mange naturoplevelser og indtryk ned med lækker, fyldig, rund eller sød nordargentinsk vin. Der ligger nemlig mange vinkældre og vinmarker i området.

Byen Cafayate er et oplagt sted at begynde. Den lille by ligger i forlængelse af de smukke bjergkæder og har både gode hoteller og restauranter. Det, der er særligt for byen, er de mange vinmarker og vinkældrene, der inviterer til vinsmagning for omkring 25 beskedne danske kroner. Det lille beløb dækker også over lidt ost at spise til vinen, et kort oplæg om de forskellige vine og en rundvisning, hvor man kan se, hvordan vinen bliver til, fra druerne bliver plukket, til de ender i flaskerne.

Seancens varighed er forskellig, alt efter hvor stor en producent man besøger. Men man kan sagtens nå at besøge en håndfuld vinproducenter i løbet af en eftermiddag eller aften. En af de luksuriøse af slagsen er Bodega El Transito, der har vundet flere internationale priser. Her producerer de blandt andet vinen Pietro Marini, som har den lækre lokaldrue Torrontés som hovedingrediens. De moderne bygninger er fra 2004, men vinen og opskrifterne stammer fra 1942, da vinmarkerne blev plantet.

Få minutters gang derfra ligger producenterne Bodegas Nanni og Dos Hermanos, som også er et besøg værd.

Vintur til argentina

Du kan besøge en håndfuld vinproducenter i løbet af en eftermiddag – IPON/All Over Press

Rideophold på argentinsk mané

En gaucho er den argentinske version af en cowboy. De bor ude på landet på deres store fincas(gårde), hvor de holder heste og måske også køer og andet kvæg.

De har en lang jægertradition, og selv om der ikke er lige så mange tilbage af de oprindelige gauchoer, er de dog stadig godt repræsenterede i det nordlige Argentina. Forskellen på dengang og nu er dog, at de har fundet andre metoder at tjene til føden.

De har opdaget pengepotentialet i turisterne. Derfor har de åbnet deres hjem, så man kan komme og prøve at leve på ægte gaucho-manér. Der er flere muligheder for at opleve, hvordan en gaucho-dag kan foregå. Den typiske version begynder med en rundvisning på gården efterfulgt af en ridetur på de åbne sletter og op i bjergene, alt efter hvor gården ligger.

Derefter får man en lækker frokost bestående af grillede argentinske bøffer med flere af spisekartoflens familiemedlemmer som sikrefølgesvende til kødet. Det kan både være kartofler, som vi kender dem, men der serveres også søde kartofler. Efter frokosten skal man hjælpe til med at passe dyrene, men der er nok også tid til en aftenridetur.

De fleste fincaer har overnatningsmuligheder, men det er ikke alle, der har varmt vand. Varmt vand eller ej er det en speciel oplevelse at blive natten over og opleve stilheden i bjergene med månen og stjernerne som de eneste lyskilder i natten

Fakta om Argentina

Husk, at årstiderne er omvendte. På grund af Argentinas kæmpe størrelse er der stor forskel på vejret, alt efter hvor i landet man befinder sig. Så det er en god idé at tjekke det lokale vejr. Som tommelfingerregel er det sommer i Argentina, når det er vinter i Danmark, og omvendt. Det vil sige, at sommeren i Argentina er fra november til marts. Dér kan temperaturerne komme op over 35 grader, mens vintrene kan være ret kolde.

Nordvestargentina er bedst mellem april til september, mens Iguazu-vandfaldene i Nordøst er bedst, når der ikke så meget luftfugtighed fra juni til september. De dyreste måneder at være turist i Argentina er januar, februar og juli, hvor argentinerne selv har ferie.

Rejsen derned
Argentina ligger i Sydamerika, og man kan flyve til hovedstaden, Buenos Aires, med et mellemstop i Europa. Flybilletten koster mellem 6.500 og 9.000 kroner alt efter sæson. Turen kan klares på cirka 16 timer. Derfra kan man enten flyve indenrigs eller rejse rundt med bus.

Hvordan rejser man rundt i landet?
Den hurtigste og dyreste måde at aflægge de lange afstande på er ved at flyve. Så sparer man tid. Det kan være en idé at reservere flybilletten hjemmefra, hvis man vil planlægge det hele i forvejen. Men man kan sagtens finde indenrigsfly dagen før afgang.

En anden god og populær måde at rejse rundt på er med deres luksusbusser, hvis sæder svarer til førsteklassesflysæder eller det, der er bedre. Bussæderne kan slås så langt tilbage, at man sagtens kan finde en meget behagelig soveposition. Der er godt med benplads, så benene ikke hænger ned, mens man sover, og i prisen på cirka 450 kroner indgår både morgenmad og aftensmad, inklusive dessert og drikke. Det tager cirka 16 timer at køre fra Buenos Aires til Iguazu-vandfaldene, så det er bedst at tage natbussen med afgang cirka kl. 21.

Så er der, ud over at se de film, de viser, ikke andet at gøre end at sove.

Sov godt
Der er lidt til enhver tegnebogsstørrelse, når det kommer til overnatning i Argentina. Generelt er Argentina dog ikke så billig som nabolandene. Der findes både luksushoteller i de fleste storbyer og hospedajes, hvor man kan bo hos argentinske familier.

Desuden har enhver større by med respekt for turisterne, hostels, som ofte er af højere standard end dem i Europa.

Vandreture:
footprint-adventures.co.uk

nortetrekking.com

Busfirmaer:
Andesmar.com

Nuevachachevallier.com

flechabus.com.ar

Sprog
Spanierne nåede til Argentina i 1500-tallet og nedkæmpede indianernes kultur, sprog og historie. Derfor taler man spansk i Argentina. Men i 1800-tallet begyndte italienerne for alvor at bosætte sig i Argentina, og deres italienske accent, kultur og traditioner væltede spaniernes af pinden. Så i dag taler argentinerne spansk tilsat stærk italiensk accent. I 1816 erklærede landet sin uafhængighed fra Spanien.

Udflugter
Iguazu-vandfaldene og nationalpark: iguazuargentina.com

Vinsmagning i Cafayate:bodegananni.com, bodegaeltransito.com, domingohermanos.com

Mad og drikke
Det nordargentinske køkken Argentina er kendt for saftige grillbøffer, og det kan man få, uanset hvilken ende af landet man rejser til. Men det nordargentinske køkken har nogle specialiteter, der er lidt svære at få andre steder i landet.

Lamakød:
I den nordlige del af landet findes der lamaer, som argentinerne bruger til at producere blød og varmt uld. Men de bruger også lamaen til lækre kødretter. Lamakød har et meget højt indhold af proteiner sammenlignet med andet kød. Og fedtindholdet er tilmed lavere end i kyllingekød. Men det tænker argentinerne ikke så meget på, når de sætter tænderne i lamakødet. De gør det, fordi det smager godt. Smagen er lidt som hjortekød, men alligevel anderledes.

Hvis man vil prøve noget kvalitetskød, kan man tage på restauranten la Macacha i byen Cafayate. Her serverer de en flamberet lamaret i cabernet sauvignon-sauce meden quinoa-blanding og smørbagte minikartofler til. Smagen er mindeværdig, og den bliver krydret under restaurantens levende argentinsk folkemusik.

Ost:
Osteelskere kan lykkeligt klappe i hænderne over de mange lækre oste, man kan få i Nordargentina. Området har en lang tradition for at producere langtidslagret gedeost og almindelig ost, som går rigtig godt til et glas nordargentinsk vin.

Gryderet:
Det kan blive koldt i Nordargentina om vinteren. Men så er det godt, de fleste restauranter serverer en proteinrig og koncentreret suppe. Kokkene gør, som deres mor har lært dem. De koger forskellige slags linser, ærter, majs, bønner, kartofler, spegepølse og andet godt kød, de nu kan finde i køkkenet. Og så er der serveret.

Empanadas:
En typisk ret, der ikke er sæsonbetonet og fås bedst i Nordargentina, er empanadas. Empanadas ligner miniversioner af indbagt pizza, og fyldet kan være alt fra kylling til marmelade. Der er gået sport i at sælge hjemmebagte empanadas fra alle tænkelige steder. Både cafeer, bagerier og endda også kiosker. For de fleste argentinere foretrækker en empanada, når de er småsultne. Og man kan jo blive småsulten hvor og når som helst

Restauranter
Lamakød: Macacha. Av General Guemes N28, Cafayate

Gode argentinske grillbøffer: La Leñita, 25 de Mayo 377. I byen San Miguel de Tucuman

Empanadas: Patio de la Empanada, på hjørnet af gaden San Martín og Islas Malvinas. I byen Salta.

Indianerkultur
Det er som at tage til et andet land, når man rejser fra det europæisk-prægede Buenos Aires til Nordargentina. I hovedstaden bor der næsten ingen indianere, for de holder mest til i den nordlige del af landet. Indianergrupperne er koncentreret omkring grænsen til Bolivia og Chile, fordi det område var en del af Inkariget. I dag er det hovedsagelig Diaguita og Guaraní-indianere, der bor i det område.

Hvis man vil opleve ægte indianerkultur, skal man besøge en af de mange små landsbyer, der lever af deres eget landbrug. Her kan man nyde en dag i en tidslomme, men man skal ikke regne med overnatningsmuligheder.

Argentina er et af de latinamerikanske lande med færrest indianere. Ud af en befolkning på 40 millioner er kun 1,5 millioner af dem indianere. Men der findes ikke helt korrekte statistikker på det, for mange af dem opgiver ikke deres sande afstamning af frygt for diskrimination.

About The Author

Related Posts