Udsigterne langs den norske Sognefjord er af den slags, der får underkæben til at hænge. Brusende vandfald og høje bjerge omkranser idylliske landsbyer med ganske få indbyggere.

Tag med til søs på en af de smukkeste strækninger i Norden.

Af Parastou Booyash/redigering WHERE2GO

Noget af det første, vi ser, er tre sæler, der ligger og soler sig på en sten ved vandkanten. Det er vores guide, der har spottet dem. Hun ved, hvor de plejer at hænge ud. Vi prøver at nærme os den lille sælfamilie så tæt på som muligt, men de er snu og glider i vandet på skift, når vi hiver kameraerne frem.

Guiden sætter farten op på Sognefjordens ene gren, Auerlandsfjorden, der smelter sammen med Nærøyfjorden. Nærøyfjorden er på UNESCOs Verdensarvliste, fordi den er fuld af vandfald, høje, frodige bjerge og desuden kun 250 meter bred på det smalleste sted.

Læs mere om Krydstogt i vores store Krydstogtguide

TIDSLOMME I FJELDENE

Vi sejler forbi gården Stigen, der er det højest beliggende gæstehus på Sognefjorden. Gæstehuset er så langt oppe i fjeldet, at det er svært at se nede fra vores båd. Vi sejler videre forbi smalle, meget høje vandfald, der giver fjorden noget ekstra smukt at promovere sig selv på. Vi stopper foran Sagfossen, der er Nærøyfjordens største vandfald.

Vi sejler forbi en bygd med kun 15 beboere, før vi når til byen Gudvangen, hvor fjordens herligheder ender i en frodig dal mellem to høje fjelde. Gudvangen er et populært sted for ekstremsporten base jumping.

EN VERDENSKENDT FLÆKKE

Det er en magisk følelse at sejle ind mod den lille fjordflække, Flåm. Solen har malet vandet, de høje bjerge og de små huse lilla og orange. Ordet Flåm betyder: ”Et lille sted mellem stejle bjerge”, og det er lige præcis det, det er. En lille flække af et samfund klemt ind mellem de høje grønne bjerge og den stille fjord.

Det får Flåm til at virke som verdens ende. Og hvis ikke det var for alle turisterne, ville det ikke gøre noget, hvis verdens ende virkelig så sådan ud. De mange turister kommer til Flåm på grund af den populære Flåmbane, som er en af Europas smukkeste togstrækninger.

Læs også 11 billeder, der beviser, at Norge ER magisk – sådan rigtigt

FARVERIGE TRÆHUSE

Undredal bygd ligger mindre end en halv times sejlads fra de større byer langs Auerdalsgrenen. Jo tættere vi kommer med båden på den lille landsby, desto mere fascineret bliver vi ved synet. Røde, gule og blå træhuse ligger side om side op ad dalen, mens de 300 fritgående får og geder er pynt på de grønne fjorddale.

Vi lægger til ved den lille kaj og går os en tur i bygden med kun 70 indbyggere. Der er kun et par stræder i Undredal, og de er lidt stejle. Det betyder, at der er god udsigt over fjorden og bygden, uanset hvor man er.

Undredal er kendt for sin gedeost og myseost, som man i Norge kalder for brunost.

Krydstogt på sognefjorden

Nyd udsigten over fjorden – Alamy/All Over Press

BERØMT FLÆKKE

Findes der en by, der både er idyllisk, uden for mange turister, og fyldt med kultur, kendte navne og historie? Ja, og navnet er Balestrand, og byen var oven i købet den preussiske kejser Wilhem den 2. og den hollandske dronning Wilheminas yndlingsferieby.

Mens vi ligger og vipper svagt i fjorden ved Balestrand, tænker vi, at byen ikke ser lige så idyllisk ud som de andre byer, fordi den ligger på en af Sognefjordens brede steder. Men vi opdager, at vi har dømt Balestrand for hurtigt. Et sted i udkanten af byen slår fjorden en naturskøn knude, som giver fornemmelsen af at sejle på en stille skovsø omringet af høje fjelde. Og når vi kommer i land, ser vi, at udsigterne fra byen er lige så smukke og idylliske som i de andre fjordbyer.

Byen her et internationale præg, som afspejler sig i de 21 forskellige nationaliteter fordelt på kun 1.350 indbyggere. I dag er Balestrand blandt andet kendt for sine mange kunstværker og det besøgsværdige Ciderhuset, der producerer lokaløkologisk, lækker frugtcider og vin.

Læs mere om sejlads på den norske sognefjord

About The Author

Related Posts