Ferie i Marche

SIMI/All Over Press

Kender du Marche?

Ta’ med til en mindre kendt bid af Italien.

Vi lover det – du kommer glad hjem – sulten efter mere.

Af Tine Bendixen

Marche? En Italiensvant ven sagde på et tidspunkt, at hvis man skulle købe et hus i Italien, så var det i regionen Marche, fordi den del af Italien på mange måder stadig var uopdaget og havde samme kvaliteter som Toscana til mere tegnebogsvenlige priser.

Nu er jeg her. Spørgsmålet er, om jeg får et hus med hjem …

FØRSTE INDTRYK

En cappuccino eller en espresso koster på en bar ca. 1 euro. Jubii! Og her er betagende smukt. Både inde i det grønne, blødt bakkede og meget lidt befolkningstætte land og ude ved kysten. Marche har 180 km strandlinje og mange fine strande med bolsjestribede strandhytter, flugtstole, farvestrålende parasoller, små restauranter og leben. Som f.eks. i Senigallia, Pesaro og Gabicce Mare. Det er lidt som at gå en tur i en italiensk film fra 1950’erne.

Byferie i Italien

Bygningerne er gudeskønne i Marche – Rex/All Over Press

ANDET INDTRYK

Krisen kradser også i Marche. Mange butikker er tomme og har været det længe. (Døde fluer og gammel post). De unge er desperate efter jobs. En løn på 1.200 euro efter skat er normalløn

TREDJE INDTRYK

Så er det heller ikke værre. I hvert fald ikke for dem, der er godt kørende …

En rød Ferrari. En velholdt dame med popstjernesolbriller, lak i håret, skriggule bukser og megahøje stilethæle er ved at sætte sin designerkuffert i bagagerummet.

Italienske kvinder er som regel altid spændt op, jeg ved ikke, om det er til lir, men spændt op, det er de altså. Hvordan gør de? Ligner millioner? Også uden Ferrari? Damen har ligesom jeg overnattet på det eksklusive hotel Fortino Napoleonico i Portonovo, hvor jeg for første gang i mit liv har fået serveret sydende kammuslinger på skoldhed sten af brostensstørrelse.

Cafe i MArche

Byliv og lækre Caféer i Marche – SIME/All Over Press

MÆND OG KVINDER I ITALIEN

Anna Barbadori fra turistagenturet Enit er med på turen. Hun er 37. Gift med en businessmand i 2004. De har kendt hinanden, siden hun var 14. Bryllupsfesten blev holdt på luksushotellet Fortino Napoleonico i Portonovo. 120 gæster. Far betalte. De har ikke fået børn endnu, det har Anna ikke syntes, hun ville før nu af hensyn til sit arbejdsliv.

– Men nu er jeg klar, nu er alting perfekt, siger hun.

I et land, hvor mænd lader mor om strygningen og først flytter hjemmefra, når de skal giftes – sent – og kvinder får deres første barn, når de er 35, lever den italienske ungdom i forhold til nordiske normer det ansvarsfri liv unormalt længe. Og det italienske kønsrollemønster er stadig traditionelt.

Når man er på date, er det manden, der betaler. Det ville være meget ubehøvlet hvis man skulle dele, siger Anna Barbadori. Det er her, vores single-chauffør Gian Luca tørt bryder ind og siger:

– Ikke engang på tredje eller fjerde date deler man. Jeg betaler.

Og Anna replicerer grinende:

– Italienske mænd udnyttes. Vi kvinder er blodsugere!

Og hun fatter ikke, hvad jeg taler om, når jeg siger, at skandinaviske kvinder helst vil betale for sig selv for ikke at føle, at de skylder manden noget: ”Skylder hvad? SEX??

Men hvorfor???”.

På torvet i Jesi får jeg helt utilsløret elevatorblikket af en italiener. Jeg er klart 10 år ældre end ham, men det er ikke det, det handler om. Det handler om at sige noget anerkendende uden at sige et ord. Dét aldersligegyldige spil mellem mænd og kvinder spiller vi desværre ikke rigtig i Danmark.

Ferien ved Monti Sibillini

Monti Sibillini national park er et besøg værd – SIME/All Over Press

LILLE BY

Smukt er der også i lille Numana, som er en af Marches ni havne. Numana ligger kun en praktisk halv times kørsel fra lufthavnsbyen Ancona. Her kan man leje en båd og sejle ud på det azurblå hav til små fine og øde bugter uden komfort af nogen art.

Middagen indtages den aften på stilfulde restaurant La Torre med 180-graders havudsigt.

Numana har den hæsligste kirke, jeg nogensinde har set. Den ligger lige over for og alt for tæt på det charmerende gamle rådhus og ligner en gøgeunge, der er ved at møve resten af byen ud af byen.

Ferie i Numana, Italien

Numana med udsigt over havet – SIME/All Over Press

BYEN MED DE MANGE TÅRNE

Videre til Urbino – en gammel renæssanceby, som velfortjent er på UNESCOs World Heritage-liste. Byen er fyldt med tårne. Jo højere dit tårn var, des rigere var du. Urbino er en vidunderlig by, verden udenfor forsvinder ligesom. Her bør man klart opleve maleren Rafaels hus – ham med Rafaels engle. Han blev født i huset i 1483 – et for tiden meget moderne hus, køkkenet har et 500 år gammelt automatisk grillspyd!

Rafaels mor døde, da han var otte, og hans far, da han var 11. I huset hænger et sødmefyldt billede, Rafael har malet som 14-årig, formentlig af sin egen mor og sig selv som ganske lille barn. Kvinden har meget høj pande, hvilket var et skønhedsideal. Havde man ikke høj pande, barberede man sig til det, og man viste samtidig IKKE ører.

Hvor er billedet af englene? Spørger jeg guiden Maria Giovanna Luminati, der viser rundt i det smukke gamle hus.

– Hvor billedet af englene er? Det er i Dresden. Hvad laver det der? Hun svarer indigneret:

– Ja, HVAD laver det dér?! Og hvad laver mange af Rafaels andre arbejder i Budapest …

Patriotisme for fuld udblæsning.

Med en nærmest barnlig glæde elsker italienerne ALT ved deres land. (Selv Silvio Berlusconi …). Så meget elsker de Italien, at de ikke forstår, hvorfor man som udlænding ikke allerhelst ville giftes med en italiener. ”Hvorfor IKKE???”.

Så mega meget elsker de Italien, at de ikke forstår, hvorfor de skulle importere madvarer fra andre lande, for selvfølgelig spiser de italiensk – verdens allerbedste køkken naturligvis. Der bor 1,4 mio. mennesker i Marche, men i hele regionen er der meget sigende kun én McDonald’s – i Ancona, som er Marches ”hovedstad”.

På Restaurant De la Stella i Urbino napper jeg en frokost. Hold da op, hvor bliver man mæt af sådan en let italiensk frokost. Har klart behov for en eftermiddagslur på tre-fire timer. Men DET er der ikke tid til.

Ferie i Urbino

Urbino, byen med de amnge tårne – REX/All Over Press

GODE BUTIKKER

Videre til Pesaro, hvor de fedeste butikker ligger skulder ved skulder på byens hovedstrøg. Jeg tjekker ind på designhotellet Alexander Museum Palace Hotel. Det er her, jeg får rejsens absolut skønneste måltid: Østers, store rejer, gratinerede kammuslinger, blæksprutter. Det nærmest teater-agtige hotel er i den grad et ophold værd. Se mere på alexandermuseum.it.

Efter fire dages rundrejse er jeg klar over én ting: SKULLE det være med det dér hus, så skulle det enten være i Urbino, Numana eller Pesaro

About The Author

Related Posts