“Alle er født og opvokset med flamenco, og når der er fest, dresser alle op og danser. Efter tre glas sherry tror nogle endda, at de kan synge.” turistguide i Barrio Santiago

Der sker noget med duftene, når man kører i bil fra Sevilla til Cadiz i det sydvestlige Spanien. Den sprøde, til tider bitre duft af olivenolie på sletten bliver med mellemrum erstattet af en duft af sherry. I Jerez de la Frontera, der er kendt som sherryens hjemby, ligger byen indhyllet i et slør af den karakteristiske duft. Sherry er meget mere end bare en vin. Sherry kan være lys gylden, næsten grøn, men den kan også være mørk brun, næsten sort.

Den findes i mange varianter fra de meget tørre til de meget søde, fra de helt friske og frugtige over de fyldige og nøddeagtige til de cremede rosinagtige. Sherrytrekanten, der er Jerez de la Frontera, Puerto de Santa María og Sanlúcar de Barrameda, har tydeligvis dem alle. Det vil du opdage, hvis du besøger de mange bodegaer, der serverer Fino, Amontillado, Oloroso, Palo Cortado og andre variationer af den berømte drik.

Den spanske Atlanterhavskyst står normalt ikke øverst på listen over destinationer for solhungrende nordeuropæere, men ‘sherrytrekanten’ omkring Jerez de la Frontera er kendt for mad og drikke af højeste kvalitet, autentisk flamenco og sågar verdensberømte heste. Jerez har dog ligesom mange andre byer i Spanien været hårdt ramt af finanskrisen, så derfor var der stor jubel, da Jerez blev udnævnt til European Wine City 2014, en pris som blev uddelt for tredje gang af den europæiske vinorganisation Recevin. Tidligere vindere har nemlig oplevet, at prisen har haft en gunstig indvirkning på turismen. For Jerez, som også har været vært på Vinoble, en stor international vinmesse for søde vine og likører, er der håb forude.

Sherry er god til tapas

Sherry kommer i mange varianter fra de tørre til de søde og de friske til de fyldige og nøddeagtige. Traditionelt bliver sherryen lagret i tønder, og nogle steder er en del af hemmeligheden bag smagen den unikke sammensætning af høsten fra forskellige årgange – Carin Tegner

Sherry vinplantage

Klimaet i Spaniens sydvestlige hjørne er præget af hede somre med omkring 40 grader og kølige vinde fra Atlanterhavet. Det er ikke de bedste vilkår for vinproduktion, men lige i øjet til sherry, som får tilsat ren alkohol i produktionsprocessen – Carin Tegner

Et lille vinhus i verden

På det lille torv i La Carbona, et par hundrede meter fra sherrygiganten Tio Pepe, ligger El Maestro Sierra, en lille virksomhed med rødder tilbage til 1830. Vinguruen Robert Parker gav El Maestro Sierra over 90 point for alle deres vine for et par år siden, og selveste New York Times har for nylig nævnt dem i en stort opslået artikel om sherry. Som om det ikke var nok, så har Wine & Spirits Magazine også udnævnt det lille firma til et af verdens 100 bedste vinhuse. Lige siden er vinhuset ikke overraskende blevet overstrømmet af ordrer fra hele verden.

-Men det ændrer ikke vores holdning, siger ejeren Pilar Pla Pechovierto.

– Vi agter at fortsætte med at sælge kvalitet, ikke kvantitet. Vores vine er for dem, der forstår og sætter pris på kvalitetssherry, siger hun.

Pilar Pla Pechovierto er på én gang imødekommende og meget bestemt. Hun overtog virksomheden efter sin mands død for 30 år siden. I dag driver hun forretningen sammen med ønologen Ana Cabestrero og datteren Maria del Carmen Borrego Pla. En trio af kvinder i en mandeverden.

– Jeg har arbejdet her, siden jeg var ung. At være en kvinde i denne branche har ikke været let, siger Pilar Pla Pechovierto med en blød latter og intense øjne.

Hele den lille bodega emmer af historie. Der er køligt og til tider iskoldt i lokalerne, som stort set ikke har ændret sig gennem årene. For paradoksalt nok er det netop virksomhedens anonymitet og dårlige økonomi igennem årtier, som i dag er blevet dens styrke. I “Alle er født og opvokset med flamenco, og når der er fest, dresser alle op og danser. Efter tre glas sherry tror nogle endda, at de kan synge.” turistguide i Barrio Santiago I Sydspanien drikker de lokale flere typer sherry tit og ofte. Både på caféerne og som ledsager til mad og tapas. I modsætning til de større vinhuse er det meste af den oprindelige, århundredgamle sherry nemlig blevet i tønder og ikke i ståltanke. Derudover er alt arbejdet gjort manuelt fra drueplukning til aftapning og påsætning af etiketter.

Efter at have gået rundt blandt de gamle tønder, kører vi ud til det andet ben i sherrytrekanten, nabobyen El Puerto de Santa Maria, som er kendt for andet end sherry. Byen huser Angel Leon, der er blevet kaldt fremtidens og havets kok. Hans filosofi er at gøre brug af skidtfisk, tang og alger og konvertere det til gourmet. Hidtil har det ført til en Michelinstjerne, eget tv-show og begejstrede anmeldelser i New York Times og Wall Street

Journal. Angel Leon sidder foran os på sin lille restaurant Aponiente.

– Havet har så meget at fortælle, og vi har virkelig kludret i at lytte, siger han.

Det er en historie om gastronomi, biologi og havet. Han tager en lille tallerken frem med en skriggrøn masse, hælder lidt vand på og drysser med lidt salt.

– Smag, siger han.

Og vi forstår pludselig essensen af, hvad han siger – med tungen. Tangen har alle havets dufte og smage, havet, fisk og skaldyr i en enkelt grøn masse. Som at spise havet i én koncentreret bid.

– Det handler ikke om eksperimenter i molekylærgastronomi, men om at skabe noget nyt ud af noget gammelt. Og alt på restauranten skal tages fra havet, ingen kød, bedyrer Angel Leon.

– Idéen begyndte at spire, da jeg så hvor mange fisk, der bliver kasseret, fordi de ikke passer til normen for, hvad der kommer til at sælge. Jeg ville gerne have de ukendte fisk tilbage – også de ‘grimme’ fisk, som vi ikke er vant til, siger han. Det tredje ben i sherrytrekanten er Sanlucar de Barrameda.

Turismen stiger kraftigt i Sydspaniens ‘sherrytrekant’.

Turismen stiger kraftigt i Sydspaniens ‘sherrytrekant’, og det er især på grund af områdets berømte sherryproduktion. Byen Jerez har været vært for Vinoble, en stor international vinmesse, og byen er desuden udnævnt til European Wine City 2014 – Carin Tegner

Ønolog Ana Cabestreros sherryguide

Fino

Den mest populære type i Spanien. Er ideel til næsten alle former for fisk og skaldyr, rejer, suppe, sushi eller en kold gazpacho. Selv med forskellige ostetyper. Det samme gælder også for Manzanillo, en sherrylignende drik, som kun produceres i Sanlucar de Barrameda.

Oloroso

Mørk gylden sherry med en stærk smag, selvom den er tør. Er perfekt til sortfodsskinke, chorizo eller andet velsmagende kød.

Amontillado

En sherry med en meget tydelig smag af hasselnød. Sherryen er tør og skal serveres afkølet. Servér den til koldt kød såsom kalkun eller fisk. Eller med hvidløgsristede svampe. Også god til modne oste.

Cream

Mahognirød og den eneste af typerne, der har en sød smag. Den har meget rosin i eftersmagen. Passer til chokolade, oste og forskellige typer desserter.

Vinhuset El Maestro Sierra

Pilar Pla Pechovierto overtog vinhuset El Maestro Sierra efter sin mands død for 30 år siden. At være kvinde i sherrybranchen har ikke været let, siger hun, men hendes sherry er rost af kendere i hele verden. I dag driver hun forretningen sammen med ønologen Ana Cabestrero og datteren Maria del Carmen Borrego Pla – Carin Tegner

Sherry – de tørre facts

Glem Miss Marple og sød sherry, der står i skabet i årevis. Rigtig sherry er tør og skal serveres kølig eller kold. En åbnet flaske bør drikkes op inden for en uge.

Navnet Sherry er en engelsk variant af Jerez, som oprindelig er arabisk. I Spanien har sherryen forskellige navne som Fino, Amontillado, Manzanilla, Oloroso, Palo Cortado eller navne skabt af de forskellige bodegaer såsom Tio Pepe.

Vino de Jerez bliver fremstillet i en trekant omkring byerne Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda og El Puerto de Santa Maria.

Særlige jordbunds forhold og beliggenheden imellem Guadalquivir-floden og Atlanterhavet skaber grobunden for den unikke sherrydrue. De bedste vinmarker har en tæt, kalkholdig jord kaldet albariza. Området producerer på sine 16.000 hektar jord 90 millioner liter vin om året.

De unikke smage af forskellige sherrytyper skyldes en særlig produktionsmetode kaldet solera: Det går i korte træk ud på, at tønderne bliver stablet ovenpå hinanden efter alder, og at vinen fra forskellige årgange bliver blandet.

De største sherryfirmaer hedder Gonzalez Byass/Tio Pepe, Osborne, Sandeman, Garveys, Harveys, Terry og Domecq. I sherrytrekanten er der yderligere 20 små bodegaer. De fleste har guidede ture med smagning.

En norsk sherrymager

Tilbage i Jerez besøger vi norske Jan Pettersens vinhus Fernando de Castilla. Sidste efterår lancerede han sit eget mærke Pettersen, som er blevet en kæmpe succes i hjemlandet. Den norske sherrymager skabte tumult, da han foreslog, at sherry skal drikkes af almindelige vinglas i stedet for de klassiske smalle glas. Sherryens fremtid ligger i højere kvalitet og status, siger Jan Pettersen, der ikke fik opbakning til sin idé. Traditionens magt er stærk. Og en af dem er, at sherry kan drikkes til alle tider og gerne til tapas. Prøv fx en fabes, der er tyrekød og pintobønner, eller en pipirrana. Det er en olivenolierig salat med løg, peberfrugter og rejer. Skyllet ned med den mest populære type sherry Fino. Fino er som udgangspunkt et godt match til fx rejer og oste af den lettere type, mens de modne oste kræver en Amontillado, der er tør og har en udpræget smag af hasselnød.

Flamencoens fødested

‘Jerenzanos’ drikker mange forskellige typer sherry og gerne tit og ofte. I hver bar sidder mænd og kvinder og nipper til de gyldne dråber. Men Jerez er også kendt for flamenco. I kvarteret Barrio Santiago kan du ikke undgå at høre tonerne af flamencomusik, som strømmer ud af næsten hvert et hus. Som en lokal guide på byens turistkontor opsummerer: – Alle er født og opvokset med flamenco, og når der er fest, dresser alle op og danser. Efter tre glas sherry tror nogle endda, at de kan synge! Jerez er sammen med Sevilla fødestedet for flamencoen. I februar og marts afholder de verdens største flamencofestival over to uger, så det er ikke noget tosset tidspunkt at rejse til Sydvestspanien på og blive lidt klogere på både dans og sherry.

Sherry skal nydes i smalle glas

Sherryskal ifølgetraditionennydes køligeller kold, serveret i et smalt glas – Carin Tegner

FAKTA – JEREZ DE LA FRONTERA

Om byen

Jerez de la Frontera har omkring200.000 indbyggere og ligger i det vestlige Andalusien, ikke langt fra Cadiz. Byen har mest vibe omkring. Plaza del Arenal og Calle Larga.

Transport

Byen ligger tre timers kørsel fra Malaga, enten langs kysten eller gennem Sevilla. Bl.a. Ryanair,

Hapag-Lloyd og Iberia flyver til lufthavnen i Jerez, og ellers er Sevillas lufthavn også tæt på.

Bedste tid

Fra december og frem til april er den bedste rejsetid. Om sommeren er temperaturen normalt omkring 40°.

HVORFOR rejse dertil?

Naturligvis for den fantastiske sherry og alle bodegaerne – spansk for vinkældre eller vingård. Men også for flamencoen. I og omkring sigøjnerbydelen Barrio de Santiago er der 16 flamencoklubber, og på Teatro Villa Marta er der tit gode flamencokoncerter. De bedste flamencooptrædener finder du på Tablao del Bereber, Calle Cabezas 10. I februar og marts er der, hvad der almindeligvis betragtes som verdens største flamencofestival i Jerez. Se festivaldejerez.es. Byen har også en af verdens fineste dressurskoler, Real Escuela Andaluza del Arte Equestre, som har hesteshows hver tirsdag og torsdag.

MAD

Hvis du vil spise noget, der skiller sig lidt ud fra det klassiske spanske køkken, så prøv La Carbona Los Sabores og La Casa del Arroz. Ellers kan det anbefales at spise tapas på La Moderna, Bar Juanito, Cruz Blanca, El Gallo Azul eller Barbiana.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.