Det er selvfølgelig det mageløse koncerthus, der har givet Santa Cruz de Tenerife sit tilnavn.

Men det er ikke bare dét, der gør et besøg i Tenerifes hovedby til en oplevelse. Den lille storby er farverig, kosmopolitisk og spækket med kunst og kultur – perfekt til en udflugt fra sydkystens strande.

Eller en ferie i sig selv.

Skrevet af:  Hanne Høiberg  Redigeret af: Where2Go

Som en kridhvid, svævende bølge funkler Auditorio de Tenerife ved havnefronten. Skinnende i sollyset om dagen, smukt oplyst om natten.

Lige siden indvielsen i 2003 har den markante koncertbygning været byens vartegn.

Og næsten lige så længe har byen gået under tilnavnet Atlanterhavets Sydney. Præcis som det australske operahus er også Auditorio de Tenerife tegnet af en stjernearkitekt. Omend spanske Santiago Calatrava næppe vinder samme genklang i danske ører som vores egen Jørn Utzon. Men Calatrava er også manden bag Malmø-skyskraberen Turning Torso, og dén er kendt af de fleste.

Nu er den ikoniske koncertbygning langtfra eneste grund til at besøge den travle kosmopolitiske havneby med godt 220.000 indbyggere. Hovedstaden ved nordøstspidsen af Tenerife er på alle måder et charmerende bekendtskab.

Læs Rejseguiden Til Tenerife

Uanset om man tager på dagudflugt fra charterstrandene på sydkysten eller simpelthen vælger at lade byen være udgangspunktet for et besøg her på den største af De Kanariske Øer.

Santa Cruz de Tenerife er smækfuld af kolonihistorie med stemningsfulde huse i varme, glade farver og spækket med kunst, fantastiske museer og international arkitektur. Der er masser af gode shopping-muligheder på skyggefulde gågader, hvad enten du er til spansk avantgarde-mode, eksklusive mærkevarer eller kædebutikker i Mango-klassen. Og så er jeg slet ikke begyndt at fortælle om restauranterne og tapasbarerne… Det hele befinder sig i gåafstand fra hinanden inden for en trekant, afgrænset af den brede Rambla Santa Cruz mod vest, havnen mod øst og hovedfærdselsåren Avenida Tres de Mayo mod syd.

Læs Turen går til: Anbefaler mad på Tenerife

Calatravas spektakulære koncerthus

Er det en bølge, en konkylie eller sejlene på et skib? Stjernearkitekten Calatravas spektakulære koncerthus ved havnen i Santa Cruz de Tenerife kalder på fantasien – Hanne Høiberg

Til fods gennem Tenerife

Min base, Hotel Taburiente, ligger centralt i den nordlige ende af trekanten i en smal, ensrettet gade, der går langs byens grønne åndehul Parque García Sanabria. Indretningen er i tidens bedste urbane, chikke stil, wi-fi’en på værelset gratis. Hvad mere kan jeg ønske mig? Lige nu har jeg dog mest lyst til at gå på opdagelse i selve byen.

Det er tidlig formiddag, jeg har behagelige sneakers på og begiver mig først over i parken. Både for at nyde den blomstrende frodighed og for at kigge på nogle af værkerne fra den allerførste af de internationale udstillinger for gadeskulpturer, der blev holdt i 1973-74 med verdensberømte kunstnere som Johan Miró og Henry Moore.

Læs Turen går til: Anbefaler shopping på Tenerife

Flertallet af skulpturerne blev doneret til byen, og en del af dem kan i dag ses i Parque García Sanabria. Fra parken fortsætter jeg godt en kilometer sydpå gennem det historiske centrum til dagens første mål på Avenida de San Sebastián: Byens markedshal i vidunderlig lyserød kolonistil med klokketårn og krummelurer.

Mercado de Nuestra Senora de África er stedet, hvor de lokale køber alt fra friske fisk og flåede kaniner til frugt og grøntsager.

Ud over at suge til mig af duftene af solmodne jordbær og papaya køber jeg også et stykke af Tenerifes berømte gedeost. Vakuumpakket af den søde dame klarer den sagtens turen hjem til Danmark. En ægte italiensk is, lavet samme morgen af en ung italiener med dreadlocks, kan jeg heller ikke modstå og er nu klar til en ganske anden oplevelse. Lige overfor på nordsiden af Santos-kløften.

Klokketårn på Iglesia de Nuestra Senora de la Conception

Klokketårn på Iglesia de Nuestra Senora de la Conception – Hanne Høiberg

Spektakulære museer

TEA, Tenerife Espacio de las Artes, alias byens spektakulære kunst- og kulturhus, er formet som en kæmpe koksgrå lava-bølge i beton og glas.

Vi er jo immervæk på en ø af vulkansk oprindelse domineret af 3.718 meter høje Teide, der ikke alene er det højeste bjerg på De Kanariske Øer, men i hele Spanien.

Igen har internationale stjernearkitekter væ- ret på spil, her det schweiziske makkerpar Herzog og de Meuron.

De skiftende udstillinger er koncentreret omkring moderne kunst og fotokunst, men huset rummer også et stort, lyst bibliotek, der er åbent 24-7 året rundt, selv jule- og nytårsaften. At der ikke bare er tale om et skueprojekt, understreges af mængden af studerende i biblioteket, klassen med ældre, der får computerundervisning og børnehavebørnene, der lærer om kunst.

Læs mere om den ikonisk arkitektur på Tenerife

Lidt længere nede mod havnefronten finder jeg et museum i den mere klassiske afdeling: Museo de la Naturaleza y el Hombre, det naturhistoriske museum, indrettet i et tidligere hospital fra 1800-tallet. Her kan man følge kanarieøerne fra deres eksplosive opståen frem til i dag. Og gennem interaktive udstillinger få et indblik i, hvorfor øerne har deres milde mikro-klima og frodige flora, og hvordan de allerførste indbyggere, guancherne, havnede på øerne omkring 500 f.Kr.

Mæt af kultur og sulten efter fast føde krydser jeg Santos-kløften. Mit pejlemærke er det iøjnefaldende klokketårn på byens ældste kirke, Iglesia de Nuestra Senora de la Conception, med rødder tilbage til 1498. Kirken markerer også La Noria-kvarteret og Antonio Domínguez Alfonso, alias gaden med de mest trendy barer og restauranter. Alle serverer et rigt udvalg af tapas under skyggefulde parasoller, og det er sådan set bare at vælge.

Eftermiddagen er sat af til shopping. Her er det oplagt at begynde på hovedstrøget, gågaden Calle Castillo, med en blanding af kædebutikker som Zara og H&M samt spanske mærker som hos Bimba & Lola i nummer 66 – med super feminine sko, tasker og bælter. Men Calle Pilar fem minutters gang herfra er næsten sjovere. Ganske vist ikke en gågade, til gengæld er her masser af individuelle butikker som Etxart & Panno i nummer 20. Igen med tøj i den meget spanske, meget feminine afdeling. Et par timer senere ligger jeg på tagterrassen på hotellet med udsigt over byens tage og Atlanterhavet den ene vej, de brune Anaga-bjerge den anden. Det er herligt at slappe af og nyde solen. Herligt at tage en svømmetur i den lille pool. Og endnu mere herligt at tænke på, at jeg kun er på andendagen af mit besøg i Santa Cruz de Tenerife.

Den arabisk inspirerede markedsbygning fra 1944

Den arabisk inspirerede markedsbygning fra 1944 er stedet, hvor de lokale køber alt fra gedeost til kartofler og friskfanget fisk – Hanne Høiberg

FAKTA & FIDUSER

Karneval uden lige: Fra 28. februar til 9. marts er Santa Cruz de Tenerife et stort festligt, farverigt og flamboyant 24-timers party, der efter sigende kun overgås her på Jord af karnevallet i Rio de Janerio. www.carnavaltenerife.es La Laguna: Hop på sporvognen, linje 1 til La Trinidad på Plaza de la Iglesia, og tag turen til La Laguna ni kilometer inde i landet.

Det UNESCObeskyttede historiske centrum er tæt pakket med kirker, klostre og omkring 500 herskabelige huse i velbevaret kolonistil. Og fordi La Laguna også er universitetsby (universitetet hér er det første på De Kanariske Øer), vrimler det med hyggelige caféer og restauranter med et prisniveau i den absolut overkommelige ende.

Antonio Domínguez Alfonso, byens bedste restaurantgade

Antonio Domínguez Alfonso, byens bedste restaurantgade – Hanne Høiberg

About The Author

Related Posts