Tæt på den spanske Middelhavskyst og alligevel langt fra turistmylderet klatrer den kridhvide landsby Frigiliana op ad bjergsiden.

Her har Tina Scheftelowitz og hendes mand, Lasse Thielfoldt, åbnet et smagfuldt, luksuriøst B&B, Casa Doña Angela, som også tilbyder køkkenskole. Tag med på smugkig – og få Tina Scheftelowitzs bedste gastronomiske tips til området.

Skrevet af: Hanne Høiberg  Redigeret af: Where2Go

Det er en perle. Tænk dig, en lille by med 3.000 indbyggere, som har 32 barer og restauranter!

For kort tid siden flyttede jeg til København fra Gevninge lidt uden for Roskilde. Der lukkede byens eneste bodega for år siden… Tina Scheftelowitz, iværksætter, kogebogsforfatter, kvinden bag først Floras Kaffebar siden Amokka med kaffefirma og café, fortæller begejstret om det nye projekt, hun er i gang med sammen med sin mand Lasse Thielfoldt.

De to første firmaer er solgt for længst, så på den måde stod parret frit, da de for et år siden åbnede et luksusbed and breakfast, Casa Doña Angela, i Frigiliana.

Her bor Lasse fast og er vært, mens Tina har base i en lejlighed i det indre København. Sådan passer det bedst lige nu. Det er nok de færreste danskere, der sådan lige og præcist kan placere Frigiliana på spanienskortet, så lad os begynde med at få geografien plads: Pejemærket er Malaga på den sydspanske Middelhavskyst.

Tina Scheftelowitz og Lasse Thielfoldt

Tina Scheftelowitz og Lasse Thielfoldt – Hanne Høiberg

Kysten mod vest, Costa del Sol, er velkendt feriedestination spækket med hotelmastodonter og lejlighedsbebyggelser, mens kysten mod øst, Costa Tropical, er mindre kendt og har færre turister.

Her rejser høje, grå granitbjerge, dækket af oliventræer og blomstrende buske, sig bag kysten. Smalle hårnålesving slynger sig op gennem de øde landskaber til hvide landsbyer, som synes at klamre sig til bjergsiderne. Og her ligger Frigiliana, en af de allersmukkeste og mest velholdte – kun en times kørsel fra Malaga, seks kilometer inde i bjergene med den mest fantastiske udsigt over det blændende blå Middelhav.

De kridhvide, mauriske huse pakker sig i en tæt klynge omkring bjergryggen, gennemskåret af en labyrint af stejle stræder. I skyggen udenfor sidder gamle sortklædte kvinder og betragter verden fra en stol. Præcis som de altid har gjort. Ligesom butikkerne stadig lukker midt på dagen, så man kan få sin siesta.

Intet under, at indbyggerne i Frigiliana kalder deres landsby for »det ægte Spanien«. Og intet under, at Tina Scheftelowitz og Lasse Thielfoldt blev ved med at vende tilbage, når de skulle på ferie.

 Forelskelse og fast ejendom

Vi har altid rejst meget, men aldrig til samme sted to gange i træk. Men der var noget særligt ved Frigiliana. Så vi kom bare, os to, med vores to børn, med storfamilien eller for at fejre rundfødselsdag i familien.Godt nok er omkring en tredjedel af indbyggerne udlændinge som os, men Frigliana er stadig en rigtig levende by med fiskehandler, slagtere, grønthandlere, frisør og marked hver torsdag. Ja, senest har jeg fundet en dame, der både giver pedicure og manicure for under en tredjedel af, hvad det koster i Danmark, fortæller Tina.

Alligevel lå det ikke direkte i kortene, at forelskelsen skulle munde ud i fast ejendom. Ganske vist havde parret kigget på huset, hver eneste gang de var i Frigiliana, fordi de »på et tidspunkt« godt kunne tænke sig at prøve at bo i udlandet, f.eks. i det solrige Andalusien.

Hus i Frigiliana

Tina Scheftelowitz og Lasse Thielfoldts charmerende hus i Frigiliana – Hanne Høiberg

Naturpark i baghaven

Men Tina Scheftelowitz opholder sig i Frigiliana i lange perioder, bl.a. for at holde Suveræn Køkkenskole, som hun kalder det – selvfølgelig med henvisning til den stribe af Suveræn-kogebogs-succeser, hun har udgivet gennem årene. Men hun holder også af bare at være i huset.

Somme tider kommer jeg slet ikke uden for landsbyen, ja uden for huset… Jeg elsker selvfølgelig at stå i køkkenet, men det er vidunderligt at sidde i den lille gårdhave med kumquattræet i midten og blåregnen væltende ud over murene. Og det giver ro langt ned i maven at læse en bog i skyggen under et træ ved swimmingpoolen, kigge op og nyde udsigten over bjergene.

Ellers er vandreturene blevet noget af en passion for Tina Scheftelowitz. Naturparken Sierre de Tejeda, Alhamay Almijara ligger så at sige i baghaven med sit landskab af grå klipper, tørt krat og masser af vild, duftende rosmarin, salvie, timian og blomster i sæsonen. Som skabt til lange ture.

Er du heldig, ser du måske en stenhøne med rødt næb og røde ben eller en stenbuk med lange, krogede horn, fortæller hun.

En anden mulighed er at gå langs Higuerón-floden, der løber i bunden af en dyb slugt lige under Frigiliana. Det er muligt at følge stien langs floden hele vejen ned til den hyggelige ferieby Nerja ved kysten. Det er også i Nerja, stranden ligger. Eller rettere: Strandene. Der er ikke færre end ni kilometer strand omkring byen, fordelt på ti forskellige strande. Lige fra den 800 meter lange bystrand Burriana i østsiden af Nerja, hvor man kan leje solstole og spise på en af de mange restauranter, til den mere rolige Carabeillo lidt længere væk. En 117 trin lang, ret stejl trappe fører ned til den lille strand. Af samme grund bliver den sjældent overbefolket. 

Køkkenkurs i Casa Doña Angela

Tinas suveræne kylllingegryde er bare én af de retter, der indgår i køkkenkurserne i Casa Doña Angela – Hanne Høiberg

TINAS BEDSTE TIP

Spis godt:

The Garden Restaurant, Calle del Santa Christo, Frigiliana. Uden tvivl byens bedste restaurant med personligt friskt spansk-arabisk køkken. Cafeteria Moreto, Avenida Carlos Cano, Frigiliana. Superbe kager og friskpresset granatæblejuice i sæsonen. Derimod er beliggenheden lige over for skolen sådan lala.

Bar el Acebuchal – i landsbyen af samme navn fem kilometer fra Frigiliana. God, autentisk hjemmelavet mad som helstegt pattegris, ged og lam. Skøn beliggenhed.

Indkøb:

Turistbutikkerne ved den store plads i Frigiliana. Køb sød Frigiliana-vin, lokal rørsukkersirup, miel de cana, der kun produceres her i hele Europa, rosiner på stilk og tørrede figner. Det overdækkede marked i Almuñecar ved kysten, 28 kilometer øst for Frigiliana, har friske grøntsager, kød, fisk, kolonialvarer. Helt klart et besøg værd. Køb skinke og ost med hjem. Du kan få det vakuumpakket. 

Suveræne køkken- og nydelseskurser i Casa Doña Angela

Fællesskabet omkring madlavningen er en del af de Suveræne køkken- og nydelseskurser, Tina Scheftelowitz holder i Casa Doña Angela – Hanne Høiberg

REJSE-INFO

Find info om Casa Doña Angelas køkken- og nydelseskurserne

Klima: 

Det er ikke for ingenting, området kaldes Costa Tropical. Solen skinner 320 dage om året, og klimaet er mildt selv i vintermånederne.

Vejen hertil:

Der er tit gode priser på fly direkte København-Malaga, find prisen her. Det er lettest at leje en bil i lufthavnen, alternativt kan Casa Doña Angela også sørge for afhentning.

Læs mere om Frigiliana her. Generelt om Spanien på Den Spanske Stats Turistbureaus hjemmeside.

About The Author

Related Posts