Næst efter mine børns fødsler er mødet med blåhvalen måske den største oplevelse i mit liv, fortæller journalist Jacob Wendt Jensen, der har beundret kæmperne i Santa Barbara i Californien – og er mærket for altid!

Af Jacob Wendt Jensen

”I dag er al sejlads suspenderet på grund af dårligt vejr!”. !!#%&?#”¤¤!!!!!

Jeg bandede så beskidt hurtigt og gestikulerende, at det lød helt italiensk. Den planlagte hvaltur ud fra havnen i Genova i Italien var aflyst på grund af for høj bølgegang, og jeg havde ikke tid til at rebooke.

Det er en af den slags ting, man må leve med som whale watcher, for når der er oprørte vande, kan man alligevel ikke rigtig se dyrene ordentligt. Kommer man endelig ud på havet i roligt vejr, er der dog heller ingen garanti for at se dem, for vi er ikke i Zoologisk Have, men ude blandt vilde dyr.

Sådan er vilkårene.

Heldigvis havde jeg mere held med mig i andet forsøg, hvor turen gik til Californien. Det kan godt være, der er garanti for at se flere dresserede spækhuggere i Sea World, men det er nu engang mere charmerende at gå efter en blåhval i det fri. Den slags er der mulighed for flere steder ud for Stillehavskysten i Californien, hvor Santa Barbara regnes for den sikreste havn. Hvalturen var en del af en tre ugers ferie i Californien, vor vi allerede før hval-turen havde set pelikaner, søløver og søelefanter på vores vej langs kysten mellem San Francisco og Los Angeles.

Tyrannosaurus rex go home

Vi har altid været interesseret i at studere vilde dyr i vores familie. Derfor steg spændingen dag for dag op til vores planlagte hvalsafari i Santa Barbara. På hjemmesiden condorexpress.com og via bådselskabets Twitter-beskeder kunne vi dag for dag følge med i, hvor mange hvaler der var set på den fire timer lange tur. Altid i hundredvis af delfiner og pukkelhvaler hver eneste dag og blåhvaler næsten hver dag.

Blåhvalen er verdens største hval. Et perfekt symbol på jordklodens økosystem. Den kan blive op til 33 meter lang og veje omkring 200 ton. Det er det samme som 100 gennemsnitselefanter. Jordklodens til alle tider største dyr og éns egen ydmyge tilstedeværelse i nærheden af sådan en krabat ville være Tyrannosaurus Rex go Home og se en blåhval og dø. Prisen for en tur er 100 dollars for voksne, 50 dollars for børn på mellem fem og 12 år og gratis for børn under fem. Et decideret røverkøb.

Delfiner til forret

Jeg var helt oppe at køre. Spændt som et lille barn juleaften. Også sønnerne på 17 og 13 år og datteren på otte var forventningsfulde, men på den henslængte måde. Selv om bådens møder med de store dyr havde været mange hver dag i den forløbne uge, var vi stadig bange for, at det skulle glippe lige den dag, hvor vi skulle med.

Farvandet ud for Santa Barbara er ellers særdeles velegnet til at se hvaler i, fordi kold og varm strøm mødes, og på den baggrund er der en rig beholdning af plankton og andet godt hvalføde. Sammenlagt tager sejlturen fire timer. Én time ud og én tilbage og to timer drivende rundt på åbent hav med vores øjne rettet mod vandoverfladen. På vej ud af havnen møder vi nogle dovne søløver i havnen. De sidder og kigger på os fra en bøje.

Derefter tre kvarter uden noget, og pludselig taler kaptajnen om et eller andet spektakulært på skibets højre side. Delfiner. De svømmer på kryds og tværs af hinanden i store flokke, og jeg tænker, at det er alligevel mere imponerende end at se to af deres fjerne fætre hoppe gennem nogle ringe i Ulstrup Delfinarium tilbage i begyndelsen af 1970’erne. Vi planter os forrest på båden og håber.

På jagt efter natur oplevelser

Delfiner svømmer på kryds og tværs i store flokke – SIME/All Over Press

Fuck, den hænger i luften

Både pukkelhvaler og blåhvaler ville være et scoop, men før vi ser hvaler overhovedet, ser vi de stensikre kendetegn. Kaptajnen behøver ikke selv at gøre opmærksom på flere søjler af vandpartikler, der sprøjter nærmest i slowmotion op fra vandoverfladen. Der er en håndfuld på én gang. De dybe vejrtrækninger med store pauser udstråler en sjælden ro. Vi cirkler os lidt ind på en af hvalerne, og langsomt kommer vi så tæt på, at vi kan se en pukkelhvals overflade. Den er rillet og furet, og der vokser muslinger og andet havstads på den.

Når de 15-17 meter lange dyr dykker, slår de det karakteristiske slag med halen, hvor det sidste, man ser forsvinde fra vandoverfladen, er selve halen og den ene mere febrilske turist efter den anden klikker med kameraerne og får flere mislykkede billeder end gode, fordi det er svært at regne ud, hvor hvalerne dukker op, og fordi man altid glemmer, hvornår der er zoomet ud eller ind.

Pukkelhvalerne er kun halvt så store som blåhvalerne, som vi ikke har set endnu, men de kan til gengæld en sjælden gang imellem hoppe op over havets overflade, så hele kroppen nærmest hænger over vandoverfladen i et splitsekund. Det sker ikke, hver gang båden er på vandet, men det sker. Jeg står ved siden af en yngre fyr fra Las Vegas, der har en telelinse på størrelse med Admiral Nelsons kikkert.

Mit Lumix-lommekamera syner ikke af meget ved siden af. Pludselig hopper en pukkelhval op over vandet omkring 30 meter ude på havet.

”Fuck, den hænger i luften!” siger en af mine sønner, men jeg ænser ikke hvem af dem. Jeg ser hvalen, men får ikke trykket af. Det gør min nye ven fra Las Vegas til gengæld. Han er amatørfotograf og lover at maile mig et billede senere. Det gør han dog aldrig, men skidt være med det, for billedet vil til evig tid være mejslet ind i min hukommelse.

Nysgerrige og legesyge

Da vi har været på havet i nogen tid, er vi blevet så glade for alle pukkelhvalerne, at vi kan se gennem fingre med det, hvis vi ikke møder en blåhval. Pukkelhvalerne udstråler både legesyge og en forbløffende anti-selviscenesat royal tilstedeværelse, der kan få et helt almindeligt lille menneske til at give dem fortrinsret til den blå planet.

Man ved ikke helt præcis, hvorfor de hopper op over vandet en gang imellem, men hvor er det stort og helt igennem fantastisk. I vores familie kigger vi skiftevis vantro og glade på hinanden på kryds og tværs, og siden de tre fantastiske kræ, jeg har med på turen, blev født, har jeg ikke oplevet noget mere uudgrundeligt. Og smukt. At se en hval er som at kigge ind i urtiden.

De var her før os, så f… af med jer små onde vanvittigt forurenende og selviscenesættende mennesker. Jeg vil altid fra nu af huske at slukke lyset, når jeg ikke bruger det.

Jeg vil give mange penge til alle de gode formål, der findes. Men mest til dyrene. Jeg vil begynde forfra i mit liv med et bedre overblik og være mere flink mod alle. Jeg vil være et bedre menneske. Og jeg vil se en blåhval. Jeg vil. Jeg vil. Jeg VIL! Hvornår mon du kommer? Hvad bilder du dig ind at blive væk i dag, din lange grå-blå tingest?

En mand fra Jamaica tager pludselig sin guitar frem og klimprer en tilbagelænet calypso. Havde jeg haft en saks med, havde jeg klippet guitarstrengene i stykker, for ville blåhvalerne ikke blive skræmt af den slags nonsens?

Whale watching-nerverne hang efterhånden uden på tøjet, da vi endelig fik den helt store bonus …

Et øko-sentimentalt fjols

Kaptajnen fortæller, at han kan se en stor blåhval med en lidt mindre ved sin side – en mor med sin unge – og det kan vi også snart. Der er det med blåhvaler, at deres hale ikke vipper helt så klart op over vandoverfladen som pukkelhvalerne, når de dykker. Derfor er de sværere at se. De er i virkeligheden grå, men vandet giver dem en blå nuance, og når de dykker, efterlader de sig en kæmpemæssig blank flade på vandet, der står i modsætning til bølgerne omkring det sted.

Springvandet fra deres åndehuller, sammenholdt med de blanke flader på vandet og deres lange fine rygpartier, gør dog, at man sagtens kan forestille sig resten af hvalerne, der svømmer ubekymret rundt dernede og spiser plankton i døgndrift. Nu om dage kan de heldigvis være i fred for harpunerne. Engang var der mere end 200.000. Nu er der 20.000, men antallet har været lavere, og de er i forsigtig vækst.

Og må det altid være sådan. Mindre end en promille af verdens befolkning har set en blåhval i havet, og nu er jeg med i den klub. Det kan sgu da godt være, jeg er et øko-sentimentalt fjols, og jeg hellere burde bekymre mig om den næste hjemløse på gaden i København i stedet for en blåhval, der ikke rækker en plastikkop frem imod mig, men jeg giver helt efter, og alt det sentimentale og godgørende i mig samler sig og kommer ud som tårer. Jeg er for gammel til at skjule den slags længere, men jeg er nu alligevel glad for, at fuldskægget fanger nogle af tårerne.

Den dag i Santa Barbara talte kaptajnen flere hundrede delfiner. Vi så 17 pukkelhvaler og otte blåhvaler. Både øjnene og hjertet fik sig en stor oplevelse. Og fra da af holdt vi mere af hinanden, fordi vi fik den oplevelse sammen. Vi har en ny målestok, som vi måler store oplevelser ud fra.

”Var det fedt eller hvad?”. ”Ja”, siger vi, ”men lige så fedt som blåhvalerne?” spørger vi straks bagefter.

Vi har for eksempel svømmet side om side med store søskildpadder på den græske ø Zakynthos siden da, og vi blev enige om, at den oplevelse også var stor. Men lige så stor som mødet med blå-hvalerne? Nej, ikke helt.

Blåhval i overfladen

Oplev et springvand fra Blåhvalen – Ardea/All Over Press

Hvaler verden rundt

Californien: På ture ud fra Santa Barbara er der chance for at se blåhvaler og pukkelhvaler, condorexpress.com
Italien: På firetimers hvalture fra Genova er der chance for at se kaskelothvaler og Cuviers næbhval, whalewatchgenova.it

Grønland: Det mest almindelige er pukkelhvaler, finhvaler og vågehvaler, greenland-travel.dk

Island: Spækhuggere, vågehvaler og pukkelhvaler kan ses på sejlture fra Reykjavik, northtravel.dk

Norge: Kaskelothvaler, grindehvaler og vågehvaler kan blandt mange hvaler ses i Vesterålen, arcticwhaletours.com

Derudover kan man også se hvaler i Argentina, Sydafrika, New Zealand, Azorerne og Alaska

Vidste du, at en alternativ måde at opleve havets dyreliv på er fra dækket på et krydstogtskib? Der findes mere end ét krydstogt, som lægger vejen forbi USA, Argentina, Norge, Grønland og mange andre steder, hvor havets kæmper færdes. HER har vi samlet en cruise guide, så du kan finde det krydstogt, der passer til dig.

About The Author

Related Posts