Den nordamerikanske bjørnebestand er for første gang i mange år i fremgang, og det kan mærkes på antallet af bjørnehistorier i medierne.
For eksempel kunne vi her på WHERE2GO for kort tid siden vise en grizzlybjørn, der ruller ned ad en bjergskrænt:

Denali Nationalpark, Alaska - Giphy.com

Giphy.com

Læs hele historien her.

Og for nyligt meddelte et bjørnerigt område, Waterton Canyon i Denver, Colorado, at det lukker for adgang for offentligheden på ubestemt tid, fordi bjørnene bliver flere og flere, og turisterne vil ikke stoppe med at tage selfies med dem.

En ny foto-trend blandt turister er at tage selfies med vilde bjørne. I den forbindelse har vi lavet en guide til, hvordan du undgår at blive angrebet af en bjørn.

Ja, den er god nok, selfies med bjørne er en ting, der sker. Indtil videre dog kun i USA.
Alamy / All Over Press

“Vi har rent faktisk set folk bruge selfie-stænger i forsøget på at komme så tæt på bjørnene som muligt, når de tager et billede. Sommetider er de 3,5 meter tæt på de vilde bjørne,“ fortæller Brandon Ransom, som er områdets tilsynsførende.

Vi siger ikke, at du er lige så fotogal, men bjørne kan farlige – hvad enten du forsøger at tage et billede sammen med dem eller ej.

Så hvad gør du så, hvis drømmerejsen går til Nordamerika eller andre områder af verden, hvor der er fare for at ryge i karambollage med bamserne?

Det amerikanske tidsskrift, National Geographic, har lavet en video om, hvordan du undgår og overlever et bjørneangreb, og WHERE2GO har suppleret med en liste over, hvad du skal og ikke skal gøre, hvis du befinder dig i bjørneterritorium:

Lad være med at tage selfies med bjørne

Fotografer på forsvarlig afstand.

Undgå at tiltrække bjørne

Vidste du, at bjørne har en bedre lugtesans end hunde? Og så elsker de menneskenes mad. Hvis du camperer i et område med bjørne, så prøv at minimere omfanget af mad, der tilberedes.

Hvis du går lange ture i bjørnerige områder, bør du også, så vidt muligt, undgå at bruge deodorant, tyggegummi og andre ting med kraftig lugt.

Vær opmærksom og lav larm

Hvis du er i område, som du ved, at bjørne færdes i, er det en god idé at være på vagt og lave masser af larm, som advarer bjørnen om, at du er på vej. Ser du noget, der ligner efterladenskaber fra en bjørn, er det meget muligt, at der er en i nærheden.

Rejs kun i grupper

Det kan være spændende at vandre alene, men på den måde er du mere udsat for bjørneangreb. Der er større chance for, at bjørnen opgiver på forhånd, hvis den ser eller lugter flere individer, som kommer imod den. Medbring gerne hunde, for de kan skræmme bjørnen væk.

Kend de forskellige bjørne

Nordamerika er hjemsted for tre bjørnearter: den sorte bjørn, den brune bjørn (hvilket også inkluderer grizzlybjørnen) og isbjørnen. Uanset om du rejser i Nordamerika eller et andet sted, hvor der er bjørne, bør du undersøge, hvilke arter der lever hvor. Uanset hvilken art, der er tale om, så lad være med at tage en selfie med den.

Brug bjørnespray

I USA kan du få en form for peberspray, der er designet til at holde bjørne på afstand. Øv dig i at bruge den, så du er forberedt, hvis den skulle blive nødvendig.

Hvis du angribes eller jagtes, så gør som bjørnen

Den sorte bjørn opgiver måske, hvis du gør dig så stor som muligt, imens grizzlybjørnen reagerer bedst på, at du bakker forsigtigt væk. Som udgangspunkt vil bjørnene helst undgå en konfrontation, så sæt dig ind i, hvordan de enkelte bjørnearter, du kan rende ind i, foretrækker at du opfører dig.

Lad.være. med.at.løbe

Uanset hvad, er det utænkeligt, at du kan løbe fra en bjørn, så undgå at prøve, hvilket bjørnen vil finde truende. Hvis bjørnen har opdaget dig, så bevæg dig stille og roligt væk.

Spil ikke død med det samme

Først når bjørnen har opdaget dig, er der pointe i at spille død. Taktikken virker bedst med brunbjørne. Sorte bjørne kan du prøve at kæmpe imod, og hvis det ikke virker, skal du rulle om på maven, trække knæene ind under dig og beskytte din nakke.